Κόσμος

Δίκη Έλον Μασκ: Τι είπε στο δικαστήριο ο «Mr Tesla» για τη λέξη «παιδόφιλος» που τον οδήγησε στο «σκαμνί» (βίντεο)

Δεν είναι κομψός χαρακτηρισμός αλλά δεν το εννοούσα κυριολεκτικά, ισχυρίστηκε ο δισεκατομμυριούχος, παραδεχόμενος ότι συχνά δεν «φιλτράρει» τι λέει - Το ιστορικό της υπόθεσης που συνδέεται με τη συγκλονιστική επιχείρηση διάσωσης των 12 παιδιών από πλημμυρισμένη σπηλιά της Ταϊλάνδης

Ο χαρακτηρισμός «παιδόφιλος» (pedo guy) που χρησιμοποίησε ο Έλον Μασκ για έναν Βρετανό εξερευνητή σπηλαίων, ο οποίος τον είχε επικρίνει ανοιχτά το 2018 για την αναποτελεσματική ανάμειξή του στη διάσωση των παιδιών που είχαν εγκλωβιστεί σε σπήλαιο της Ταϊλάνδης, οδήγησε εχθές τον δισεκατομμυριούχο στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Την Τρίτη ήταν η πρώτη μέρα της δίκης του Έλον Μασκ, ύστερα από μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση που κατέθεσε εις βάρος του ο Βέρνον Άνσγουορθ, ένας Βρετανός πολίτης που συνέβαλε καθοριστικά στη επιχείρηση διάσωσης των 12 παιδιών από πλημμυρισμένη σπηλιά στην Ταμ Λουάνγκ, την περασμένη χρονιά. Επρόκειτο για μια επιχείρηση που είχε συγκλονίσει τον πλανήτη, με όλον τον πλανήτη να παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα την εξέλιξη και να αγωνιά για την τύχη των 12 αγοριών, ηλικίας 11-16 ετών, και του προπονητή τους.

Όπως υπενθυμίζει η Guardian σε δημοσίευμά της, η άγρια κόντρα μεταξύ των δύο ανδρών ξεκίνησε από κάποια σχόλια που έκανε ο 63χρονος Άνσγουορθ, με τα οποία κορόιδευε ανοιχτά τον ιδρυτή της Tesla για την απόπειρά του να βοηθήσει στη διάσωση των παιδιών στην Ταϊλάνδη, φτιάχνοντας ένα μικρό υποβρύχιο. Σε μια συνέντευξη στο CNN που έγινε γρήγορα viral, ο εξερευνητής σπηλαίων και ειδικός στις καταδύσεις είχε πει ότι ο Μασκ μπορεί να «βάλει το υποβρύχιό του εκεί που πονάει». Στην εξοργισμένη απαντησή του στο Twitter, ο δισεκατομμυριούχος αποκάλεσε τον 63χρονο «ύποπτο» και «παιδόφιλο», παρά το γεγονός ότι εκείνη την περίοδο δεν γνώριζε τίποτε απολύτως γι' αυτόν. Παρόλο που στη συνέχεια ζήτησε συγγνώμη και έσβησε τις αναρτήσεις (παρακινημένος ίσως από την πτώση των μετοχών της Tesla), ο Έλον Μασκ επανέλαβε τους αβάσιμους ισχυρισμούς του σε επικοινωνία που είχε με δημοσιογράφο του Buzzfeed. «Σταμάτα να υπερασπίζεται βιαστές παιδιών», έγραψε ο μεγιστάνας και εφευρέτης στον Ράιαν Μακ, σύμφωνα με το BBC, στο επίμαχο email, που δημοσιοποίησε ο δημοσιογράφος.

Για τους δικηγόρους του Άνσγουορθ, η χρήση της λέξης «παιδόφιλος» από τον Μασκ για το πρόσωπο του πελάτη τους είναι ένας δυσφημιστικός ισχυρισμός που προκάλεσε «ντροπή, ανησυχία και άγχος» στον 63χρονο «σε μια στιγμή που θα έπρεπε να είναι από τις πιο περήφανες της ζωής του». Για τον δικηγόρο του Μασκ, τον Άλεξ Σπίρο, η υπόθεση αφορά απλά την ανταλλαγή προσβολών ανάμεσα σε δύο άνδρες, όπως ισχυρίστηκε στην εναρκτήρια δήλωσή του εχθές στο δικαστήριο του Λος Άντζελες.

Όπως ισχυρίστηκε ο διάσημος δικηγόρος, η αρχική συνέντευξη του Άνσγουορθ συνιστούσε μια «επίθεση» στις ειλικρινείς προθέσεις του Μασκ να βοηθήσει στη διάσωση, κάτι που ο δισεκατομμυριούχος δεν μπορούσε να αφήσει αναπάντητο. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης του δισεκατομμυριούχου από τον δικηγόρο του 63χρονου, ο Έλον Μασκ ισχυρίστηκε ότι η παγκόσμια επιρροή του δεν είναι τόσο μεγάλη όσο φαντάζεται ο κόσμος, αφού «έχει προσπαθήσει πολύ σκληρά να πείσει τους ανθρώπους να πάρουν σοβαρά την κλιματική αλλαγή», με περιορισμένα αποτελέσματα. Πρόσθεσε μάλιστα ότι δεν διαθέτει ομάδα Δημοσίων Σχέσεων, θέλοντας ίσως να δείξει ότι οι τοποθετήσεις του είναι αυθόρμητες και δεν φιλτράρονται από άλλους.

Όπως εξήγησε ο «Mr Tesla», δεκάδες άτομα στα social media τον είχαν προτρέψει να βοηθήσει στις προσπάθειες διάσωσης των αγοριών που κράτησαν εβδομάδες. Όταν έφτασε στη χώρα με το ιδιωτικό του αεροσκάαφος, ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας ζήτησε να τον συναντήσει, για να συζητήσουν πώς θα μπορούσε να συμβάλλει στην επιχείρηση. Όπως είπε, όταν ενημερώθηκε για την επίμαχη συνέντευξη του Βρετανού, είδε δύο-τρεις φορές το βίντεο πριν αναρτήσει τα οργισμένα tweet του.

«Ήταν μία απρόκλητη επίθεση σε μια καλόπιστη προσπάθεια να βοηθήσω τα παιδιά. Αυτό που είπε ότι μας ζήτησαν να φύγουμε ήταν απολύτως ψευδές. Ήμουν ταραγμένος. Ήταν λάθος και προσβλητικό και έτσι ανταπέδωσα την προσβολή» είπε εχθές ο Μασκ στην κατάθεσή του.

https://youtu.be/UYsum4PA_sY

Η βασική υπερασπιστική γραμμή του Μασκ, που ο ίδιος και η νομική του ομάδα επαναλάμβαναν συνεχώς, είναι ότι η πρόθεσή του δεν ήταν να ισχυριστεί ότι ο Άνσγουορθ ήταν όντως παιδόφιλος, αλλά ότι χρησιμοποίησε τη λέξη ως βρισιά, εννοώντας ότι είναι ένας «ανατριχιαστικός γέρος». «Όπως θεώρησα ότι είναι προφανές πως ο ίδιος δεν είχε σκοπό να με σοδομίσει με ένα υποβρύχιο, έτσι θεώρησα ότι είναι εξίσου προφανές ότι δεν εννοούσα πως είναι πράγματι παιδόφιλος», είπε χαρακτηριστικά. Όπως εξήγησε, στη συγγνώμη του δεν απέσυρε τον χαρακτηρισμό επειδή δεν ήθελε να κάνει χειρότερα τα πράγματα.

«Αν αποκαλέσεις κάποιον "motherf**er", νομίζω ότι είναι σαρκαστικό να πεις "δεν εννοούσα ότι διέπραξε αιμομιξία". Αυτό θα έμοιαζε ανειλικρινές» εξήγησε ο Μασκ. Σε μια άλλη στιγμή αυτογνωσίας κατά τη διάρκεια της κατάθεσής τους, ο δισεκατομμυριούχος επισήμανε ότι δεν σκέφτεται πάντα διεξοδικά όσα λέει. «Λέω πολλά πράγματα. Δεν έχουν όλα την ίδια ποιότητα σκέψης [πίσω τους]. Θα έπρεπε να μιλάω ελάχιστα αν έλεγα αποκλειστικά λογικά πράγματα».

Το επιχείρημα του Μασκ ότι χρησιμοποίησε το «pedo guy» ως βρισιά και όχι κυριολεκτικά αμφισβητήθηκε έντονα από τον δικηγόρο του 63χρονου, που υπενθύμισε ότι ο Μασκ είχε προσλάβει ιδιωτικό ντετέκτιβ για να μάθει περισσότερα για το παρελθόν του πελάτη του, και είχε πει σε έναν ρεπόρτερ ότι ο Άνσγουορθ ήταν βιαστής παιδιών. «Ελπίζω να με μηνύσει» είχε γράψει τότε ο Μασκ στον δημοσιογράφο του Buzzfeed, στην επιστολή που διαβάστηκε δυνατά στο δικαστήριο.

«Μάλλον πρέπει να προσέχω άλλη φορά τι εύχομαι», σχολίασε εύστοχα ο δισεκατομμυριούχος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...