Κυβέρνηση

Δένδιας προς Τουρκία: «Θα προασπίσουμε & το τελευταίο χιλιοστό εθνικού εδάφους»

Tην πρώτη του συνέντευξη μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο και τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν δίνει ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Σε μία πολύ κρίσιμη συγκυρία για τα εθνικά μας θέματα και με τις εξελίξεις στη «γειτονιά» μας να είναι ραγδαίες, ο κ. Δένδιας στέλνει το μήνυμα ότι «θα προασπίσουμε και το τελευταίο χιλιοστό εθνικού εδάφους, όπως δεσμευόμαστε από το Σύνταγμα, το οποίο ορκιστήκαμε να τηρούμε» και προειδοποιεί να μην «συγχέουμε τη σύνεση και την υπευθυνότητα με τον κατευνασμό»…

Ο Υπουργός Εξωτερικών αναλύει τη βαλκανική πολιτική που θα ακολουθήσει η χώρα μας μετά το γαλλικό βέτο σε Σκόπια και Τίρανα και αποκαλύπτει τις κινήσεις που κάνει για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο, αναφέρει η εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ>

Όπως ανέφερε χθες πρώτο το Πενταπόσταγμα, το πρωί της Παρασκευής ο πρέσβης της Λιβύης κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, κηρύχθηκε persona non grata και του δόθηκε προθεσμία 72 ωρών για να εγκαταλείψει τη χώρα μας, όπως είχε ανακοινώσει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, πριν από λίγες ημέρες.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά την υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και την άρνηση του Λίβυου πρέσβη να δώσει το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό κοινοβούλιο επικύρωσε την Πέμπτη, με 293 ψήφους, το μνημόνιο συνεννόησης που συνυπέγραψαν στις 27 Νοεμβρίου η τουρκική κυβέρνηση με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας διευκρίνισε πως η απόφαση απέλασης του πρέσβη είναι έκφραση δυσαρέσκειας της ελληνικής κυβέρνησης προς την κυβέρνηση της Τρίπολης και ελήφθη αφού η λιβυκή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στους όρους που της είχαν θέσει και επισήμανε πως η απέλαση δεν αποτελεί διακοπή διπλωματικών σχέσεων.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΥ

«Η Άγκυρα δεν θα περάσει “το κατώφλι της λογικής”», δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη και υπεύθυνος Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος ερωτηθείς αν φοβάται “θερμό επεισόδιο” με την Τουρκία.

«Σε κάθε περίπτωση όμως η Κυβέρνηση μας όπως κάθε σοβαρή Κυβέρνηση μελετά όλα τα ενδεχόμενα και προετοιμάζεται», συμπλήρωσε ο κ. Κουμουτσάκος, ο οποίος αναφέρθηκε και στη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης.

Υποστήριξε ότι αυτή δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα, καθώς δεν έχει κυρωθεί από τη Βουλή της Λιβύης, όπως αναφέρεται σε άρθρο της ίδιας της συμφωνίας, αλλά δεν έχει καμία νομιμοποίηση από το Διεθνές Δίκαιο. Άλλωστε όπως συμπλήρωσε ο κ. Κουμουτσάκος, όλα τα μεγάλα κράτη που βρίσκονται στην περιοχή, όπως για παράδειγμα οι ΗΠΑ και η Γαλλία έχουν εκδηλώσει ήδη έντονες αντιδράσεις.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ