Πολιτική

Γεννηματά για τουρκική προκλητικότητα: Να αντιδράσουμε με σχέδιο στην προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων


«Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας πορεύεται χωρίς να υπάρχει εθνική γραμμή», τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

«Η κυβέρνηση οφείλει να αντιδράσει στην νέα πρόκληση της Τουρκίας με αποφασιστικότητα», τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου.

Η κηρία Γεννηματά τόνισε ότι η Τουρκία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο. Με συγκεκριμένες κινήσεις και γι' αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να πάρει αμέσως θέση με δήλωση της που θα τονίζει ότι:

(α) Δεν αναγνωρίζει οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών οι οποίες παραβιάζουν ευθέως το διεθνές δίκαιο.

(β) Θα επιβάλει αυστηρές κυρώσεις σε όποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο δραστηριοποιηθεί σε παράνομα οριοθετημένη ζώνη που αφορά κράτος μέλος της Ένωσης.
Και να ζητήσει από το ΝΑΤΟ να σταματήσει να παριστάνει τον ουδέτερο παρατηρητή. Να πάρει θέση.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής τόνισε επίσης:

«Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας πορεύεται χωρίς να υπάρχει εθνική γραμμή. Είναι ανάγκη να αντιδράσουμε με σχέδιο στην προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Γι’ αυτό επαναλαμβάνω την πρότασή μου για τη σύγκλιση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών άμεσα και καλώ τον Πρωθυπουργό να πάρει θέση. Είχα ζητήσει κατ’ επανάληψη τη σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών και για τη Συμφωνία των Πρεσπών και δυστυχώς δεν εισακούστηκα. Πρέπει να διασφαλίζουμε στα ζητήματα αυτά την εθνική ομοψυχία.

Εμείς επιδιώκουμε την εθνική συνεννόηση. Καμία απάντηση δεν έχει δοθεί από τον Πρωθυπουργό για το αν συμφωνεί και αν τον καλύπτουν οι δηλώσεις του αναπληρωτή Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, κ. Ντόκου, που μιλά για συνεκμετάλλευση. Ήταν λάθος η στιγμή που δόθηκε η συνέντευξη και λάθος το περιεχόμενο, που είναι σαν λέει στην Τουρκία συνεχίστε τις προκλήσεις και θα έρθουμε στο τέλος της ημέρας να διαπραγματευτούμε μαζί σας ότι εσείς βάζετε στο τραπέζι.

Ο κ. Ντόκος μίλησε ταυτόχρονα για οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Αν έχει προηγηθεί αυτή η οριοθέτηση, τότε τι λόγο έχουμε να μιλάμε για συνεκμετάλλευση αφού ο καθένας ξέρει που πρέπει να δραστηριοποιηθεί.

Χρειάζεται αυστηρή στάση και αποφασιστικότητα. Βεβαίως, έχουμε δηλώσει ότι δεν διεκδικούμε τίποτα από τους γείτονές μας και θέλουμε φιλικές σχέσεις, αλλά δεν παραχωρούμε και τίποτα. Πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο όλες μας τις συμμαχίες και αυτή είναι ευθύνη της κυβέρνησης. Εμείς θέτουμε υψηλά στην ατζέντα τα εθνικά θέματα γιατί θεωρούμε ότι με αυτό τον τρόπο υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά δικαιώματα του ελληνικού λαού».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης