Εκκλησία

Βαθαίνει το "ιερό" ρήγμα για το ουκρανικό - Αντίπαλα στρατόπεδα

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν έχασε την ευκαιρία για πολλοστή φορά να στείλει μήνυμα για το ουκρανικό στην πανηγυρίζουσα Ι.Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Σκήτη του Αγίου Σπυρίδωνος στην Χάλκη των Πριγκηποννήσων με αβάντα από τον “ΝεοΧωρίτη” Μητροπολίτη Μαρωνείας Παντελεήμων...

“Για την Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως ήταν ιδιαίτερα σπουδαία αυτή η χρονιά γιατί αρχίζοντάς την είχαμε την ευλογία του Θεού να χορηγήσουμε ως Οικουμενικό Πατριαρχείο τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας εις την αδελφή, πλέον, Ορθόδοξον Εκκλησία της Ουκρανίας”, επισήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, “Όσο και αν αμφισβητήθηκε και αμφισβητείται από μερικούς”, συνέχισε ο Παναγιώτατος, “δεν παύει να είναι πλέον ένα εκκλησιαστικόν γεγονός, το οποίο κατεγράφη εις τας δέλτους της ιστορίας, και αυτή η νεοτάτη αδελφή μας Εκκλησία προσετέθη εις την χορείαν των αυτοκεφάλων ορθοδόξων Εκκλησιών”.

Αμέσως μετά παρουσίασε τον παριστάμενο Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμονα και τον προέτρεψε να απευθύνει λόγους πνευματικής οικοδομής στο εκκλησίασμα.

Ο Μητροπολίτης Παντελεήμων αναφέρθηκε στη σημασία των δογμάτων στην Εκκλησία μας, τα οποία “δεν είναι απλές νομικές διατυπώσεις αλλά έχουν σωτηριολογική διάσταση”.

“Τα δόγματα έχουν μεγάλη αξία διότι διασώζουν την ορθή εικόνα, την ορθή αντίληψη περί Θεού”, είπε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και σε άλλο σημείο της ομιλίας του επισήμανε ότι “η παραμονή στους κόλπους της Εκκλησίας και η υπακοή των χριστιανών στον εκασταχού Επίσκοπό τους είναι προτιμότερο από οποιαδήποτε διαφοροποίηση. Δεν είναι τυχαίο ότι όσοι διαφοροποιήθηκαν και όσες εκκλησιαστικές κοινότητες απομακρύνθηκαν από τον κορμό της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας διασπάστηκαν ακολούθως σε αναρίθμητα κομμάτια, παραφυάδες. Θέλω να σας παρακαλέσω, Παναγιώτατε, να ευχηθείτε δια πρεσβειών του εν Αγίοις Πατρός ημών Σπυρίδωνος, Επισκόπου Τριμυθούντος του θαυματουργού, να βρισκόμαστε όλοι, κληρικοί και λαϊκοί, ενωμένοι και πιστοί στην παράδοση της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας, την οποία με ιδιαίτερη πιστότητα και αγωνιστικότητα περιφρουρεί η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία, της οποίας το πηδάλιο στιβαρά κρατάτε”.

Πατριάρχης Θεόφιλος: Όλες οι δυσκολίες θα ξεκαθαριστούν από τη χάρη του Θεού

Στον αντίποδα ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Βαρσανούφιο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και δήλωσε πολύ αισιόδοξος για την επίλυση της κρίσης στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Μητροπολίτης Αγίας Πετρούπολης Βαρσανούφιος τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της τελευταίας επίσκεψης του Πατριάρχη Θεόφιλου στη Μόσχα και τον ευχαρίστησε για τις προσπάθειες που κατέβαλε για τη διατήρηση της ενότητας της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Επιπλέον, ο Μητροπολίτης σημείωσε επίσης τη σημασία της πρότασης του Πατριάρχη Θεόφιλου να διοργανώσει μια Σύναξη των Προκαθημένων των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Ιορδανία.

Με τη σειρά του, ο Πατριάρχης Θεόφιλος τόνισε επίσης ότι "όλες οι ανθρώπινες δυσκολίες που φαίνονται ανυπέρβλητες μπορούν να επιλυθούν με τη βοήθεια του Θεού".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...