Πολιτική

Αυτή η πόλη της Ελλάδας μοιάζει με χειμωνιάτικο καρτ ποστάλ (εικόνες)

Δεν είναι κοντά. Βρίσκεται στην άκρη της Ελλάδας. Αλλά πραγματικά και ο δρόμος που θα διανύσει και ο χρόνος που θα σπαταλήσει κανείς, αξίζει. Μια πόλη σαν... ταινία του Αγγελόπουλου.

Κρυμένη ανάμεσα στα ελατοδάση, συχνά καλυμμένη κάτω από χιόνι και πάντα κάτω από ένα πέπλο ομίχλης, βρίσκεται η Φλώρινα. Μια πόλη διαφορετική, όχι μόνο για τη βόρεια Ελλάδα αλλά και για τη χώρα γενικότερα. Με αύρα ορεινή, αλλά και βαλκανική. Στα σύνορα με τα Σκόπια και την Αλβανία. Με έντονα χρώματα και έντονα αρώματα. Και κυρίως έντονη προσωπικότητα.

Καταρχάς το ποτάμι. Ο Σακουλέβας. Μια από τις λίγες πόλεις της Ελλάδας που τις διασχίζει ποταμός. Με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Μια γοητεία διαφορετική, μυστηριακή.

Και μετά τα σπίτια. Κατά μήκος του Σακουλέβα στην υπέροχη αυτή περατζάδα βρίσκονται μερικά από τα πιο ωραία κτίρια όχι μόνο της Φλώρινας αλλά και της βόρειας Ελλάδας. Σπίτια μακεδονίτικα, παραδοσιακά, νεοκλασικά και τα εκλεκτικιστικά του Μεσοπολέμου.

Και ακόμη το καφενείο το Διεθνές, η ιστορική Αγορά, η πλατεία με τους πέντε δρόμους μπροστά στο Διοικητήριο, η λαϊκή αγορά.

Η εικόνα των σπιτιών με το ποτάμι θα θυμίσει (σε όσους τις έχουν δει) τις ταινίες του Αγγελόπουλου. Για τις περισσότερες, άλλωστε, αποτέλεσε το φυσικό τοπίο του για τον  Μελισσοκόμο, το Τοπίο στην ομίχλη, το Μετέωρο βήμα του πελαργού, το Βλέμμα του Οδυσσέα .

https://youtu.be/Irssz0J_uHo
Απόσπασμα από την ταινία Το βλέμμα του Οδυσσέα. Η συγκλονιστική μουσική, της Ελένης Καραϊνδρου.

Και στη συνέχεια οι Πρέσπες, το Αμύνταιο, το Νυμφαίο, το Πισοδέρι (η Βίγλα) για σκι και οι μαγευτικές διαδρομές στα βουνά. Ολα αυτά είναι λόγοι για να επισκεφθεί κανείς και να γνωρίσει από κοντά τη μαγευτική Φλώρινα.


Πανοραμική θέα των Πρεσπών

Φλώρινα, η πόλη καρτ ποστάλ του βορρά

Ο Σακουλέβας που ορίζει την πόλη.

Τοπίο κινηματογραφικό, πάντα, η πόλη καλυμμένη κάτω από ένα πέπλο ομίχλης.

Και στις άγριες νύχτες του χειμώνα όταν το χιόνι καλύπτει ολόκληρη τη Φλώρινα, στην παγωμένη επιφάνεια του Σακουλέβα αντικατοπτρίζεται το φεγγάρι. Και τα φανάρια από τα κινηματογραφικά φώτα της πόλης.

Το παλιό κτίριο του ΟΣΕ ένα εγκαταλελειμμένο διαμάντι.

Τα σπίτια ιδιαίτερα μακεδονίτικα...

νεοκλασικά, εκλεκτικιστικά του Μεσοπολέμου.

Μια πόλη σημείο συνάντησης πολιτισμών που το διαπιστώνεις σε κάθε της σημείο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ