Κόσμος

Έκρηξη ηφαιστείου στη Νέα Ζηλανδία: «Σχεδόν βέβαιο» ότι οι οκτώ αγνoούμενοι είναι νεκροί (βίντεο)


Η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας γνωστοποίησε σήμερα ότι οι οκτώ άνθρωποι οι οποίοι συνεχίζουν να αγνοούνται μετά τη χθεσινή ηφαιστειακή έκρηξη στο νησί Γουάιτ πιθανότατα είναι νεκροί.

«Θεωρώ σχεδόν βέβαιο ότι δεν υπάρχει κανένας που να επέζησε πάνω στο νησί», τόνισε ο επικεφαλής της νεοζηλανδικής αστυνομίας σε δηλώσεις του στο Ουέλινγκτον.

Στους νεκρούς, τους τραυματίες και τους αγνοούμενους μετά την καταστροφή στο νησί Γουάιτ, που αποτελεί μαγνήτη για τους τουρίστες, συγκαταλέγονται δύο άνθρωποι από το Ηνωμένο Βασίλειο, δύο από τη Γερμανία, 24 από την Αυστραλία, δύο από την Κίνα, ένας από τη Μαλαισία, εννέα από τις ΗΠΑ και πέντε Νεοζηλανδοί.

Νωρίτερα η πρωθυπουργός Τζασίντα Αρντέρν είχε δηλώσει σε μέσα ενημέρωσης πως ανάμεσα στους τραυματίες και τους αγνοούμενους ήταν τουρίστες από την Αυστραλία, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Κίνα και τη Μαλαισία, καθώς και Νεοζηλανδοί.
https://twitter.com/Reuters/status/1204156264487493641?ref_src=twsrc%5Etfw

Η αστυνομία ανέφερε ότι σκοπεύει να αρχίσει να διενεργεί ποινικού χαρακτήρα έρευνα για τους θανάτους και τους τραυματισμούς. Κατά την ίδια πηγή, όλα τα πτώματα που έχουν απομείνει στο νησί είναι καλυμμένα από ηφαιστειακή τέφρα και η ανάκτησή τους θα είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.
https://twitter.com/Reuters/status/1204265735746400257?ref_src=twsrc%5Etfw
Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας ανέφερε ότι όλα τα τμήματα φροντίδας εγκαυματιών στα νοσοκομεία της χώρας είναι πλέον γεμάτα. Σύμφωνα με την ίδια, 27 από τους 31 τραυματίες που έχουν εισαχθεί στα νοσοκομεία έχουν υποστεί εγκαύματα στο 71% και πάνω των σωμάτων τους και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην επιζήσουν όλοι.

Ένας νοσοκόμος ο οποίος επέβαινε σε ελικόπτερο που πήγε να προσφέρει βοήθεια στα θύματα ότι βίωσε μια «σοκαριστική εμπειρία», συγκρίνοντας τις σκηνές που εκτυλίχθηκαν στο νησί Γουάιτ με κάποιες από τις πιο ανατριχιαστικές στην τηλεοπτική σειρά Τσερνόμπιλ. «Η [ηφαιστειακή] τέφρα είχε καλύψει τα πάντα. Ήταν φοβερό το συναίσθημα», αφηγήθηκε ο Ράσελ Κλαρκ, νοσοκόμος της υπηρεσίας έρευνας και διάσωσης Auckland Westpac Rescue Helicopter.

Είπε ακόμη ότι είδε ένα ελικόπτερο που είχε υποστεί μεγάλες ζημιές.

«Δεν βρήκαμε κανέναν επιζώντα στο νησί», ανέφερε, αλλά πρόσθεσε πως άκουγε τις ανταλλαγές μέσω ασυρμάτου και ως εκ τούτου γνώριζε πως υπήρχαν πολλοί τραυματίες «σε πολύ κρίσιμη» κατάσταση.

Οι ανακοινώσεις της αστυνομίας και των αρχών σημαίνουν ότι εξαιτίας της ηφαιστειακής έκρηξης έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 13 άνθρωποι.

«Μια καταστροφή που περίμενε να συμβεί»

Η τραγωδία δείχνει να φέρει την υπογραφή των αρμοδίων, είτε πρόκειται για επιχειρηματίες που αψήφησαν τις προβλέψεις, είτε κρατικοί οργανισμοί και υπάλληλοι, που ενέκριναν την τουριστική δραστηριότητα στο νησί, τζογάροντας καθημερινά δεκάδες ανθρώπινες ζωές. Ο Αυστραλός ηφαιστειολόγος και καθηγητής του Monash University στην Αυστραλία, Ray Cas, επιβεβαίωσε με χαρακτηριστικό τρόπο τον κίνδυνο που διέτρεχαν όσοι πλησίαζαν το νησί, πόσω μάλλον για να... περιπλανηθούν πάνω και μέσα στο ηφαίστειο.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «ήταν μία καταστροφή, που περίμενε για να συμβεί». Αν αναλογιστεί κανείς ότι οι επιστήμονες είχαν ενημερώσει σχεδόν μία εβδομάδα νωρίτερα τις αρχές στη Νέα Ζηλανδία για «ασυνήθιστη δραστηριότητα στο ηφαίστειο», τότε η τραγωδία της Δευτέρας θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος.

Η έκρηξη ηφαιστείου αποτελεί μία φυσική διαδικασία του πλανήτη. Αυτό που δεν είναι φυσιολογικό, είναι η ανθρώπινη αλαζονεία, που αψηφά ένα τόσο μεγάλης έκτασης φαινόμενο. Ο καθηγητής ηφαιστειολογίας Ray Cas είχε επισκεφθεί δύο φορές κατά το παρελθόν το ηφαίστειο στο White Island για μελέτη. «Και τις δύο ήταν επικίνδυνο», δήλωσε.

«Το μεγαλύτερο μέρος του υλικού που εκτοξεύεται στην έκρηξη προέρχεται από υδροθερμική αλλοίωση βράχων, της περιοχής γύρω από τις γεωθερμικές οπές, αλλά μερικές φορές το εκτοξευόμενο υλικό περιλαμβάνει και θραύσματα φρέσκου μάγματος. Εκτός από τα θραύσματα θερμών πετρωμάτων και τα θραύσματα του μάγματος, απελευθερώνονται μεγάλοι όγκοι ηφαιστειακού αερίου και υπερθερμαινόμενου ατμού που παράγουν ένα θερμό ρεύμα αερίου και πετρωμάτων, το οποίο ανεβαίνει πάνω από το άνοιγμα, μερικές φορές σε ύψη χιλιάδων μέτρων», τόνισε ο καθηγητής του πανεπιστημίουν Monash.

Μία άλλη επιστήμονας από το Ηνωμένο Βασίλειο, η Dr Jessica Johnson, από το Πανεπιστήμιο East Anglia, μελετούσε με τους συναδέλφους της το φαινόμενο στο Νησί Ουάιτ και δήλωσε ότι «ήταν ένα εν πολλοίς αναμενόμενο γεγονός», καθώς «η δραστηριότητα στο ηφαίστειο είχε αυξηθεί από τον Σεπτέμβριο και ειδικότερα τις τελευταίες εβδομάδες, είχε αυξηθεί ακόμα περισσότερο, δίνοντας μικρούς σεισμούς και στήλες θερμού αέρα από τον φλοιό».

Ο ειδικός από το πανεπιστήμιο του Otago, David McBride, αποκάλυψε με δηλώσεις του ότι τα αέρια που εκλείει το ηφαίστειο στο Νησί Ουάιτ, είναι τόσο τοξικά, που «αρκεί μία ανάσα για να σταματήσει, να πάθει ανακοπή, η καρδιά του ανθρώπου», ενώ ακόμα και σε πολύ μικρές ποσότητες, προκαλεί σοβαρές και ίσως μόνιμες βλάβες στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

vol1

Φωτογραφίες των αγνοουμένων

Η επόμενη μέρα της μεγάλης τραγωδίας αφορά την επιχείρηση για τον εντοπισμό των αγνοουμένων. Ήδη ορισμένα ονόματα και φωτογραφίες είδαν το φως της δημοσιότητας. Μία 15χρονη μαθήτρια από την Αυστραλία και οι γονείς της, βρίσκονται ανάμεσα στους αγνοούμενους, όπως ανακοίνωσε το σχολείο της στην Αδελαΐδα. Πρόκειται για τη μαθήτρια του St Aloysius College, Zoe Hosking, τον 53χρονο δικηγόρο, Gavin Dallow και τη σύντροφό του και μητέρα του κοριτσιού, την 48χρονη Lisa Hosking.

DALLOW

Μία ακόμα τετραμελής οικογένεια από την Αυστραλία βρίσκεται ανάμεσα στους αγνοούμενους. Πρόκειται για την οικογένεια Langford από το βόρειο Σίδνεϊ. Τον πατέρα Antony, τη μητέρα Kristine, τον 19χρονο γιο Jesse και τη 17χρονη κόρη Winona.

langford

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει τον Μακρόν Γάλλος Στρατηγός ενώ αποχαιρετούν Οχέτινο-Νοβομπαχμούτοβκα οι Ουκρανοί-Το ρωσικό πυροβολικό εξόντωσε πιθανόν και Γάλλους Λεγεωνάριους

Το σίγουρο είναι ότι οι Ρώσοι θα φουλάρουν κατά των Ουκρανών εφόσον οι ΗΠΑ είναι απασχολημένες σοβαρά με το Ισραήλ και...