Εσωτερική Ασφάλεια

Υπ.Προστασίας του Πολίτη: «Τέλος στα περιστατικά αστυνομικής βίας που θολώνουν μια επιτυχημένη αστυνομική επιχείρηση»

Αποφασισμένη να βάλει τέλος στα μεμονωμένα περιστατικά αστυνομικής βίας, που σε πολλές περιπτώσεις αμαυρώνουν την εικόνα του σώματος, “θολώνουν” μια επιτυχημένη αστυνομική επιχείρηση και γίνονται στόχος πολιτικής εκμετάλλευσης, δείχνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Έτσι εκτός από τις συνεχείς οδηγίες – διαταγές (προφορικές και γραπτές) που δίνονται στους ένστολους που παίρνουν μέρος σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις, ζητά από τον Συνήγορο του Πολίτη να θέσει κατά προτεραιότητα την έρευνα των περιστατικών της περασμένης Παρασκευής, προκειμένου να κλείσει το συγκεκριμένο κεφάλαιο και να αποδοθούν ευθύνες. Παράλληλα η φυσική ηγεσία του σώματος αποφάσισε την διενέργεια ΕΔΕ για τα περιστατικά αστυνομικής βίας στα Εξάρχεια, εκτός από την παραπομπή του θέματος στο Συνήγορο του Πολίτη, έτσι ώστε να δοθεί το “σήμα” σε όλους τους ένστολους πως τέτοιες ενέργειες, αλλά και καταγγελίες για αστυνομική βία, δεν θα περνούν χωρίς έλεγχο και τιμωρία.

Η παρέμβαση Χρυσοχοίδη και η έρευνα

Παρέμβαση στις καταγγελίες για αστυνομική βία κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στα Εξάρχεια μετά την πορεία για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο έκανε, χθες, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη με ανάρτησή του στο Facebook. «Ο εξευτελισμός της ανθρώπινης προσωπικότητας δεν είναι νοητός ποτέ, πουθενά, από κανένα και με οποιαδήποτε δικαιολογία» γράφει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Στη συνέχεια τονίζει ότι «όταν συμβαίνει η Αστυνομία - που είναι περήφανο σώμα, που εφαρμόζει το νόμο και κατά συνέπεια οφείλει να προστατεύει και τα ανθρώπινα δικαιώματα- έχει τη δύναμη να το αναδείξει και να το αντιμετωπίσει». Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κάνει λόγο, τέλος, για «φαρισαϊσμό που ξεχείλισε, μετά την πρώτη φορά εορτασμό, χωρίς καταστροφές, των επετείων 17ης Νοέμβρη και 6ης Δεκεμβρίου».

Παράλληλα, διαταγή για έρευνα από τους εσωτερικούς μηχανισμούς της ΕΛΑΣ των καταγγελιών για τα περιστατικά «αστυνομικής βίας» στις 6 Δεκεμβρίου έδωσε το αρχηγείο της ΕΛΑΣ. Ο αρχηγός της Αστυνομίας ζήτησε από τον Συνήγορο του Πολίτη να υπάρξει κατά προτεραιότητα έρευνα των περιστατικών της περασμένης Παρασκευής. Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, επισήμανε στους εκπροσώπους της ανεξάρτητης αρχής τη «βαρύτητα του θέματος για το Σώμα». Το υλικό, έντυπο και ψηφιακό, των καταγγελιών έχει σταλεί από το Σάββατο στο Συνήγορο του Πολίτη «για τις δικές του κατά νόμο ενέργειες». Υπενθυμίζεται ότι το αρχηγείο της ΕΛΑΣ έχει ζητήσει από όσους πολίτες έχουν αντίστοιχο υλικό ή είναι μάρτυρες ή θεωρούν ότι έχουν υποστεί βία σε ανάλογα περιστατικά, να αποτανθούν στον μηχανισμό διερεύνησης του Συνηγόρου του Πολίτη.

Τέλος, ελεύθεροι αφέθησαν οι 11 συλληφθέντες για τα επεισόδια της Παρασκευής. Οι κατηγορουμένου προέβαλλαν τον ισχυρισμό ότι συνελήφθησαν στο πλαίσιο της γενικευμένης αστυνομικής καταστολής και πως δεν είχαν στην κατοχή τους εκρηκτικές ύλες. Αμέσως μετά τις απολογίες τους όλοι τους αφέθηκαν ελεύθεροι και μόνο σε τέσσερις εξ αυτών επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους. Σε βάρος των συλληφθέντων ο εισαγγελέας είχε ασκήσει ποινική δίωξη, κατά περίπτωση, για τα κακουργήματα της κατοχής εκκριτικών υλών, της έκρηξης και της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...