Κόσμος

Ο πρώην πρόεδρος του Σουδάν καταδικάστηκε σε κράτηση δύο χρόνων για διαφθορά

Δικαστήριο του Σουδάν καταδίκασε τον πρώην πρόεδρο Όμαρ αλ-Μπασίρ σε κράτηση δύο χρόνων σε εγκαταστάσεις σωφρονισμού αφού τον έκρινε ένοχο για διαφθορά. Είναι η πρώτη δικαστική απόφαση σε βάρος του πρώην ηγέτη ο οποίος εκδιώχθηκε στη διάρκεια μαζικών διαδηλώσεων.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου δήλωσε πως ο 75χρονος πρώην πρόεδρος, ο οποίος εκδιώχθηκε τον Απρίλιο έπειτα από πολύμηνες διαδηλώσεις στους δρόμους κατά της 30ετούς διακυβέρνησής του, θα σταλεί σε εγκαταστάσεις σωφρονισμού, αντί στη φυλακή, λόγω της ηλικίας του.

Διέταξε επίσης την κατάσχεση εκατομμυρίων ευρώ και σουδανέζικων λιρών που βρέθηκαν στην κατοικία του Μπασίρ όταν ο τελευταίος ανατράπηκε.

Ο Μπασίρ καταζητείται επίσης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο έχει εκδώσει εντάλματα σύλληψης σε βάρος του το 2009 και 2010 για τις κατηγορίες της γενοκτονίας, των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στην επαρχία Νταρφούρ του Σουδάν.

Ο Άχμεντ Ιμπραχίμ αλ-Ταχίρ, ο επικεφαλής των συνηγόρων υπεράσπισης του Μπασίρ, είπε ότι θα ασκήσει έφεση. «Ο δικαστής εξέδωσε την απόφαση αυτή στη βάση πολιτικών κριτηρίων, παρόλα αυτά εξακολουθούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στη σουδανική δικαιοσύνη», δήλωσε ο Ταχίρ στους δημοσιογράφους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...