Κόσμος

Ουκρανία: Συμφωνία για εκεχειρία ως τις 31 Δεκέμβρη - Αποχωρούν τα ρωσικά στρατεύματα ως τον Μάρτιο

Ρωσία και Ουκρανία, ή αλλιώς… Βλαντίμιρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι, συμφώνησαν σε πλήρη εκεχειρία ως τις 31 Δεκεμβρίου.

Οι δύο πλευρές, μετά την συνάντηση που έγινε στο Παρίσι, μαζί με τον Εμανουέλ Μακρόν και την Ανγκελα Μέρκελ, συμφώνησαν να εργαστούν ώστε μέχρι τα τέλη Μαρτίου να υπάρξει αποχώρηση στρατευμάτων από τρεις διεκδικούμενες περιοχές της Ουκρανίας. Προς το παρόν, το πρώτο βήμα έγινε με την απόφαση να εφαρμοστεί πλήρως η κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία ως το τέλος της χρονιάς, μετά την πρώτη συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο του Πούτιν με τον, αμήχανο, Ουκρανό πρόεδρο. Νέα συνάντηση των τεσσάρων ηγετών αναμένεται να γίνει ως τα τέλη Μαρτίου.

Τα μέρη «δεσμεύθηκαν στην πλήρη και διεξοδική εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός» και «την εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων υποστήριξης της εκεχειρίας πριν εκπνεύσει το έτος 2019», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Στην κοινή ανακοίνωση, γίνεται ακόμη αναφορά στην ανταλλαγή «όλων» των αιχμαλώτων ως το τέλος της χρονιάς, με τη διευκρίνιση ότι πρόκειται για τους κρατουμένους τα στοιχεία των οποίων είναι εξακριβωμένα. Στο κείμενο γίνεται επίσης λόγος περί δημιουργίας νέων σημείων διέλευσης στις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των εδαφών που ελέγχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι φιλορώσοι αυτονομιστές στο Ντονμπάς.

Μέρκελ: Ξεπεράσαμε το αδιέξοδο στην Ουκρανία
Η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, δήλωσε ικανοποιημένη για τις αποφάσεις που πάρθηκαν στην τετραμερή σύνοδο κορυφής «Ξεπεράσαμε το αδιέξοδο», είπε η καγκελάριος, τονίζοντας πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε «ρεαλιστικούς» στόχους, τονίζοντας ότι σκοπός είναι «να συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο».

«Λέω πολύ ανοιχτά ότι έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε αλλά η αίσθηση που αποκόμισα από αυτή τη συνάντηση είναι πως υπάρχει καλή θέληση για να επιλυθούν δύσκολα προβλήματα», πρόσθεσε η Μέρκελ. «Τώρα χρειάζεται να συνεχίσουμε να δουλεύουμε πολύ σκληρά, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό, αλλά υπάρχει ορμή ξανά, κίνηση», έκρινε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ