Κόσμος

Εμπορικός πόλεμος: Οι πιθανότητες συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας και ο καίριος ρόλος της Γαλλίας

Όλα δείχνουν ότι οι εντάσεις που προκαλούν οι κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ στην παγκόσμια σκηνή δεν πρόκειται να σταματήσουν, ακόμα κι αν τελικά επιτευχθεί η λεγόμενη «πρώτη φάση» μιας εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, αλλά και ένα μεγάλο τμήμα του αμερικανικού κατεστημένου βλέπουν με ανησυχία την Κίνα να απειλεί την ηγεμονία της χώρας τους όχι μόνο οικονομικά, αλλά και στον στρατηγικό τομέα των τεχνολογικών υποδομών, τη στιγμή που και η Ευρώπη, με πρωτοβουλία του Εμανουέλ Μακρόν προωθεί φορολογικά μέτρα για αναχαίτιση της παγκόσμιας κυριαρχίας αμερικανικών εταιρειών όπως η Google, η Apple, το Facebook και η Amazon, γνωστές ως GAFA.

Εκεί που όλοι περίμεναν τα νέα για μια πρώτη συμφωνία με την Κίνα, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την επιβολή νέων δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στην Βραζιλία και την Αργεντινή, επειδή «παίζουν» με τα νομίσματά τους για να ευνοήσουν τις εξαγωγές τους. Επίσης, απείλησε με επιβολή δασμών 100% στην αφρόκρεμα των γαλλικών προϊόντων, από σαμπάνιες και γαλλικά τυριά μέχρι ακριβές γυναικείες τσάντες, εάν το Παρίσι προχωρήσει τελικά στην επιβολή ψηφιακού φόρου 3% στο τζίρο μεγάλων αμερικανικών κυρίως εταιρειών με ψηφιακές πλατφόρμες όπως η Google και το Facebook.

Η συμφωνία με την Κίνα παραμένει πιθανή, παρά τα «μπρος – πίσω» του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς η συγκυρία είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Εάν η συμφωνία με την Κίνα δεν επιτευχθεί μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, τότε αυτομάτως επιβάλλονται νέοι δασμοί 15% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 160 δισ. δολαρίων, οπότε οι Κινέζοι θα απαντήσουν με αντίποινα κ.ο.κ. Ο δε Τραμπ έχει επανειλημμένα απειλήσει με δασμούς και σε ευρωπαϊκά προϊόντα, με εστίαση στα γερμανικά και γαλλικά αυτοκίνητα, οπότε εάν αρχίσουν οι «εχθροπραξίες» με τα γαλλικά είδη πολυτελείας είναι σχεδόν βέβαιο ότι η ρήξη θα επεκταθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ενόψει των εκλογών του 2020, λοιπόν, θα ήταν μεγάλη έκπληξη εάν ο Αμερικανός πρόεδρος δεν εκμεταλλευόταν την ευκαιρία για να αναγγείλει μια «φοβερή συμφωνία που θα ωφελήσει του περήφανους Αμερικανούς αγρότες».

Άλλωστε αυτό είναι και το βασικό αντικείμενο της συμφωνίας «πρώτης φάσης»: η αύξηση αμερικανικών εξαγωγών σόγιας και αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων, όπως τα χοιρινά -τα οποία σημειωτέον η Κίνα χρειάζεται απεγνωσμένα, καθώς η πανώλη των χοίρων έχει καταστρέψει 100 εκατομμύρια χοίρους, το ⅓ της εγχώριας παραγωγής.

Η πρωτοβουλία των Γάλλων να προωθήσουν τη φορολόγηση των μεγάλων αμερικανικών εταιρειών, όπως η Google και το Facebook είναι φανερό ότι γίνεται αντιληπτή ως μια ευρύτερη απειλή για τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ και όχι μια «ταμειακή» κίνηση. Η γαλλική γερουσία ενέκρινε το σχέδιο για επιβολή φόρου 3% στο τζίρο που πραγματοποιούν στη χώρα εταιρείες με ετήσιο κύκλο εργασιών πάνω από 750 εκατ. ευρώ, κάτι που θα στοχεύει κατ’ εξοχήν τις ψηφιακές πλατφόρμες που μεταφέρουν τα κέρδη τους στην έδρα τους, η οποία κατά κανόνα είναι χώρες με χαμηλό φορολογικό συντελεστή όπως η Ιρλανδία.

Η Γαλλία προώθησε ευρωπαϊκό σχέδιο φορολόγησης των εταιρειών αυτών με βάση ένα συντελεστή επί του τζίρου στη χώρα όπου πραγματοποιείται, αλλά η Ιρλανδία, η Δανία και η Σουηδία μπλοκάρισαν την απόφαση, οπότε οι Γάλλοι αποφάσισαν να το εφαρμόσουν στη χώρα τους.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ