Αρχείο

Ελλάδα & Αίγυπτος στρέφονται στον ΟΗΕ: Με επιστολές καταδικάζουν τις ενέργειες Άγκυρας-Τρίπολης - Εργάζεται πυρετωδώς το ελληνικό ΥΠΕΞ

Ιδιαίτερα προσεκτικές είναι οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με τη συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης. Καθώς η ένταση έχει κορυφωθεί και η απέλαση του Λίβυου πρέσβη προκαλεί την αντίδραση Τουρκίας-Λιβύης, Ελλάδα και Αίγυπτος ετοιμάζουν επιστολή στον ΟΗΕ με την οποία καταδικάζουν την άνομη συμφωνία.

Παράλληλα τα βλέμματα στρέφονται στην επικείμενη επίσκεψη του προέδρου της Λιβυκής Βουλής και συμμάχου του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, Αγκίλα Σάλεχ, στη χώρα μας. Εκεί εκτιμάται πως θα παρθούν σημαντικές αποφάσεις για την διαχείριση της κρίσης από δω και στο εξής. Στρατηγική κίνηση θα αποτελούσε η πιθανή αναγνώριση από την Αθήνα του επικεφαλής του LNA, Χαλίφα Χαφτάρ, ενδεχόμενο ανοικτό σύμφωνα με εκτιμήσεις, ωστόσο αμφίβολο το αν θα υλοποιηθεί καθώς η πάγια τακτική της ελληνικής διπλωματίας είναι η άμυνα, και όχι οι επιθετικές διπλωματικές ενέργειες.

Τις επόμενες κινήσεις της στο διπλωματικό πεδίο αναφορικά με τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης ετοιμάζει η Αθήνα την ώρα που προχώρησε στην απέλαση του Λίβυου πρέσβη από την Ελλάδα. Σήμερα το πρωί, ο πρέσβης της Λιβύης κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, κηρύχθηκε persona non grata και του δόθηκε προθεσμία τριών ημερών για να εγκαταλείψει τη χώρα μας.

«Σήμερα το πρωί ο Λίβυος πρέσβης στην Αθήνα κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου ενημερώθηκε για την απόφαση απέλασής του. Του δόθηκε διορία 72 ωρών για να εγκαταλείψει τη χώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η απόφαση απέλασης είναι έκφραση δυσαρέσκειας της ελληνικής κυβέρνησης προς την κυβέρνηση της Τρίπολης και επισήμανε πως ελήφθη αφού «η λιβυκή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στους όρους που είχαμε θέσει».

Επιστολή στον ΟΗΕ και τα επόμενα βήματα της Αθήνας

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Alpha η Αθήνα ετοιμάζει επιστολή προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για το μνημόνιο που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη.

Η νομική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών ετοιμάζει πυρετωδώς την επιστολή με την οποία η Αθηνα θα καταγγέλλει στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών τη συμφωνία, θα λέει ότι είναι άκυρη και ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θαλασσας.

Όπως τονίστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού η επιστολή πρέπει να είναι πολύ καλά «δεμένη» νομικά διότι ίσως στο μέλλον γίνει αντικείμενο δικαστικής διαμάχης ανάμεσα στις δύο χώρες.

Παράλληλα, αντίστοιχη επιστολή ετοιμάζει και η Αίγυπτος που καταδικάζει επίσης τη συμφωνία της Άγκυρας και της Τρίπολης.

Πάντως, στο φως δεν έχει έρθει ακόμα το στρατιωτικό σκέλος της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης και η Αθήνα επιχειρεί να «δει» και αυτή τη συμφωνία για να διαπιστωθεί αν πράγματι η Άγκυρα παραβιάζει το εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει στη Λιβύη το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Δένδιας: «Δεν θα αποδεχθούμε τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης»

Στη διαβεβαίωση προς την ελληνική Βουλή πως η χώρα μας δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί το μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης, έδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής, ο Νίκος Δένδιας.

«Δεν υποτιμάμε μνημόνιο, το θεωρούμε κλιμάκωση από την τουρκική πλευρά αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να υπογραμμίζουμε ουσιαστικά ζητήματα που ακυρώνουν την ύπαρξή του», δήλωσε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως θα γίνει αναλυτική διακομματική συζήτηση επ’ ατού στο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής. «Υπήρχε προεργασία. Την είδατε πως εξελίχθηκε μετά την ανακοίνωση της Τουρκίας. Η Λιβύη εσύρθη να υπογράψει το μνημόνιο. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε για αυτό ως να πρόκειται για έγκυρο κείμενο», είπε και πρόσθεσε: «Το κλίμα στα νομοθετικά σώματα είναι εξαιρετικά βαρύ για την Τουρκία και το ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωσε ώρες μετά τη συνάντηση Ερντογάν-Τραμπ».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές