Αφρική

Οι φιλότουρκοι υπέκυψαν στον Χαφτάρ: Άρχισαν να παραδίνονται οι στρατιώτες της Τρίπολης - 500 εκατ. στην Τουρκία από προμήθειες όπλων

Τουλάχιστον έντεκα ένοπλοι που ανήκουν στις τουρκόφιλες πολιτοφυλακές που συμμάχησαν με την κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας (GNA) με έδρα την Τρίπολη, παραδόθηκαν πριν λίγο στις δυνάμεις του Εθνικού Στρατού του Λιβυκού Στρατού στον άξονα Salah al-Din στην Τρίπολη, με το που ήρθαν σε επαφή με τις δυνάμεις του LNA, ανακοίνωσαν οι δυνάμεις του Χαφτάρ, ενώ το ίδιο ετοιμάζονται να πράξουν εκατοντάδες άλλοι για να αποφύγουν την εξόντωση αναφέρουν άλλες πηγές.

Οι στρατιωτικές μονάδες του LNA επέκτειναν τον έλεγχό τους στην έδρα του Κολεγίου της Αστυνομίας στο Salah al-Din και προελαύνουν συνεχώς.

Από χθες το βράδυ οι δυνάμεις του LNA έχουν επίσης τον έλεγχο της κεντρικής αρτηρίας στην περιοχή Saidiyya και στην περιοχή Twaghir και προχωρούν προς την περιοχή Karimiya.

Η παραίνεση του στρατηγού Χαφτάρ τελικά προς την άλλη πλευρά, η οποία αφορούσε την παράδοση όλων των Λίβυων που πολεμούν με τον Σαράζ, για να μην χυθεί “αδελφικό αίμα” φαίνεται ότι πιάνει τόπο.

Ο ίδιος ο στρατηγός Χαφτάρ έδωσε εντολές προς στις στρατιωτικές μονάδες που σταθμεύουν στον άξονα της Τρίπολης να κινούνται προς την καρδιά της πόλης, ανακοινώνοντας την τελική και αποφασιστική φάση της απελευθέρωσης της.

Οι Τούρκοι συνεχίζουν να μετρούν τις καταστροφές των μη επανδρωμένων αεροχημάτων τους, ενώ ελικόπτερα του LNA ήδη πετούν πάνω από την Τρίπολη.

https://twitter.com/MElmalehLNA/status/1205516481892667392

https://twitter.com/MElmalehLNA/status/1205515954328870912

 

Αραβικά μέσα ενημέρωσης τώρα, κατηγόρησαν την Τουρκία για παραβίαση του εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά από διαρροή εγγράφων που αφορούν μεγάλες πληρωμές σε μια τουρκική κυβερνητική εταιρεία κατασκευής όπλων.

Η διαρροή σηματοδοτεί την πιο σοβαρή παραβίαση του εμπάργκο από την Άγκυρα, για την οποία οι Τούρκοι οφείλουν να τιμωρηθούν, αλλά ο Τραμπ δεν πρόκειται να το πράξει λόγω των γνωστών σχέσεων του με τον Τούρκο πρόεδρο.

Σύμφωνα με τα διαρρεύσαντα έγγραφα, το Υπουργείο Εσωτερικών του GNA ζήτησε επανειλημμένα από την κεντρική τράπεζα της Λιβύης με έδρα την Τρίπολη, να μεταφέρει μεγάλα χρηματικά ποσά στην τουρκική στρατιωτική εταιρεία SSTEK.

Ο Λίβυος υπουργός εσωτερικών Fathi Bashagha ισχυρίστηκε ότι τα εμβάσματα προορίζονταν για να καλύψουν τις «ειδικές ανάγκες»του GNA.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, η τράπεζα του Σαράζ πραγματοποίησε τουλάχιστον τρεις μεταφορές χρημάτων συνολικού ύψους περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό που ανήκε στην τουρκική εταιρεία SSTEK.

Αυτό μπορεί να σηματοδοτήσει τη μεγαλύτερη παραβίαση της Άγκυρας στο εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών που αφορά πωλήσεις όπλων,  η οποία επιβλήθηκε στη Λιβύη το 2011, μετά από ξέσπασμα εχθροπραξιών και την εκδίωξη του δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι.

Παρά τη μαζική αντίδραση στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, η Τουρκία και ο GNA με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Fayez Sarraj δεν έχουν ακόμη σχολιάσει τις κατηγορίες.

Ωστόσο, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα αγνοεί τους ισχυρισμούς ότι προμηθεύει όπλα κατά παράβαση του εμπάργκο στην Λιβύη, ούτε όμως και η τελευταία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης