Αφρική

Θέμα ημερών η τελική επίθεση στην Τρίπολη: Μαχητικά από Αίγυπτο & ΗΑΕ ετοιμάζονται για "ισοπέδωση" του GNA - Προελαύνει ο στρατός του Χαφτάρ

Νέες εξελίξεις έχουμε στη Λιβύη μετά τα χθεσινά “τσαλίμια” από τον Ερντογάν, περί πιθανής τουρκικής στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη, εφόσον ζητηθεί από τον Σαράζ, καταδυκνύοντας ότι όλα τα έχει σχεδιάσει ο σουλτάνος αλλά στο τέλος θα μείνει με την όρεξη.

Αίγυπτος και ΗΑΕ, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ετοιμάζονται να βοηθήσουν τον Χαφτάρ δημιουργώντας μια εναέρια ασπίδα με τα αεροσκάφη τους, στην τελική επίθεση τους, ώστε από το νέο έτος η πόλη να ανήκει στο Λίβυο στρατηγό.

Μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-9 και F-16C/D της πολεμικής αεροπορίας των Η.Α.Ε. και της Αιγύπτου φέρονται να προετοιμάζονται (με διακριτικά ή χωρίς) να πραγματοποιήσουν αεροπορικές επιδρομές εναντίον των ισλαμικών πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από την Τουρκία στην Τρίπολη, με σκοπό να καταληφθεί η πόλη από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης, πριν προλάβουν οι Τούρκοι να στείλουν στρατεύματα, είτε με αεροσκάφη, είτε με πολεμικά πλοία τους.

Ο στρατηγός Χάφταρ φέρεται αποφασισμένος να εισέλθει στην Τρίπολη με το νέο έτος, με τά τις τεράστιες ετοιμασίες του για την «τελική» μάχη που ετοιμάζει εδώ και καιρό.

Ο ανώτατος ηγέτης του 80% του εδάφους της Λιβύης, σκοπεύει να εισέλθει στην πρωτεύουσα Τρίπολη, μέχρι το τέλος του έτους και τότε θα ασχοληθεί προσωπικά με τον τουρκικής καταγωγής πρωθυπουργό Fayez al-Sarraj, δικάζοντας τον με την κατηγορία της προδοσίας.

“Η ουσία είναι ότι μετά την αδιαμφισβήτητη κατάληψη της Τρίπολης από τις δυνάμεις του LNA και την πάροδο έξι μηνών, ο στρατηγός Χαφτάρ φέρεται να σχεδιάζει να διεξάγει εθνικές εκλογές για να δημιουργήσει μια νέα κυρίαρχη πολιτική αρχή” δήλωσε ο ΥΠΕΞ Lahweej.

Ο Sarraj, του οποίου οι δυνάμεις (GNA) αποτελούνται σε μεγάλο ποσοστό από τζιχαντιστές θα "αντιμετωπιστούν σύμφωνα με το νόμο διότι προσκάλεσαν τους Τούρκους στην χώρα" ανέφερε ο ίδιος.

"Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της μάχης", δήλωσε σε συνέντευξή του στη Μόσχα ο Abdulhadi Lahweej, υπουργός εξωτερικών στην κυβέρνηση Χαφτάρ. "Αυτή είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία”, τόνισε ο ίδιος.

Δύο μεγάλες αντίπαλες δυνάμεις μάχονται μεταξύ τους για έλεγχο της χώρας, η κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας στην Τρίπολη, η οποία υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ και η κυβέρνηση του Τομπρούκ με επικεφαλής τον Χαφτάρ.

Ο εθνικός στρατός του Λιβύης κατέλαβε τα προάστια της Τρίπολης πριν από οκτώ μήνες, αλλά δεν μπόρεσε να εισέλθει στα ενδότερα ακόμα της πόλης.

Η Ρωσία υποστηρίζει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση της σύγκρουσης και τη διαπραγμάτευση του σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας και φέρεται να “συνομιλεί” και με τις δύο πλευρές, τις οποίες προσκάλεσε σε σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Αφρικής στο Σότσι τον Οκτώβριο, αναφέρει το Bloomberg.

Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Παρασκευή ότι το Κρεμλίνο υποστηρίζει το γερμανικό σχέδιο για τη διοργάνωση ενός νέου συνεδρίου για τη Λιβύη, ζητώντας την "πλήρη συμμετοχή" των πολιτικών δυνάμεων της Λιβύης.

Ταυτόχρονα, ο πόλεμος για την πρωτεύουσα έχει προσελκύσει την αυξανόμενη ρωσική παρέμβαση για λογαριασμό του Χαφτάρ όμως.

Τουλάχιστον 1.000 Ρώσοι μισθοφόροι από την εταιρεία Wagner, με επικεφαλής τον Yevgeny Prigozhin, συνεργάτη του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, έχουν εγκατασταθεί στη Λιβύη από το Σεπτέμβριο για να υποστηρίξουν τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ.

Η Ρωσία αρνείται την παρουσία μισθοφόρων της στη Λιβύη, ενώ το LNA επιβεβαιώνει έναν πολύ "πολύ μικρό" αριθμό Ρώσων στην περιοχή.

Ξένες δυνάμεις παρενέβησαν και στις δύο πλευρές της σύγκρουσης. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος παρέχουν υποστήριξη στο Χαφτάρ, ενώ η Τουρκία και το Κατάρ υποστηρίζουν την κυβέρνηση της Τρίπολης. Οι ΗΠΑ κινούνται προς το παρόν στο “περιθώριο” αναμένοντας τον νικητή.

Ο κυβερνητικός απεσταλμένος του Χαφτάρ, ο οποίος σκοπεύει επίσης να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον μέσα σε αυτόν το μήνα, δήλωσε ότι μετέβη νωρίτερα στη ρωσική πρωτεύουσα για να συναντήσει Ρώσους αξιωματούχους και να τους εξηγήσει ότι ο πόλεμος θα λήξει σύντομα για αυτό απαιτείται να οικοδομηθούν ισχυρότερες σχέσεις.

Ο Ρώσος Υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ συναντήθηκε με τον Lahweej το Σάββατο και υπογράμμισε τη σημασία ενός διαλόγου στην χώρα «χωρίς αποκλεισμούς» υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για τη δημιουργία μιας ενωμένης κυβέρνησης ικανής να καταπολεμήσει την τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό.

Όλα αυτά όμως ακούγονται ως ευχολόγια διότι Τζιχαντιστές και Σαράζ θα εξοντωθούν μέχρι ενός, για να επιβιώσει η χώρα μετά το καθεστώς Καντάφι και τα γεγονότα του 2011.

https://twitter.com/BabakTaghvaee/status/1204188055063662592

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Η ΠΥΡΚΑΛ κλείνει: Χαρίζεται ο εξοπλισμός στην Ουκρανία; - Η τροπολογία του ΥΠΟΙΚ που έβαλε «φωτιά» στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα

Τα ερωτηματικά που προκύπτουν για να πάρα πολύ σοβαρό θέμα για την εθνική άμυνα της χώρας - Η ανακοίνωση του Ευάγγελου...