Κόσμος

Έρχεται κλιμάκωση: Τουρκικές ναυτικές βάσεις σε Λιβύη, Αμμόχωστο & Αλεξανδρέττα σχεδιάζει ο Ερντογάν

Μεγαλόπνοα σχέδια ετοιμάζει το τουρκικό καθεστώς, με την δημιουργία αεροναυτικής βάσης στην Αμμόχωστο αλλά και την συζήτηση με τον Σαράτζ για μία ακόμη στην Μισουράτα της Λιβύης, οι οποίες σε συνδυασμό με αυτή της Αλεξανδρέττας, θα αποτελέσουν τις κύριες υποδομές των Τούρκων στην μάχη για τον έλεγχο των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Α.Μεσόγειο αλλά και τον έλεγχο της περιοχής.

Μετά τις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν για την Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο, αποφασίστηκε η δημιουργία μιας αεροναυτικής βάσης στην Αμμόχωστο για το τουρκικό πολεμικό ναυτικό, ενώ ο νέος αεροδιάδρομος θα φιλοξενεί μια βάση UAV και UCAV στα κατεχόμενα.

“Τώρα η ίδρυση ναυτικής βάσης βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη”, γράφει ο τουρκικός τύπος. Τούρκοι ειδικοί λένε ότι η δημιουργία αεροναυτικής βάσης στην Αμμόχωστο δεν είναι επιλογή αλλά υποχρέωση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Το ζήτημα όμως της δημιουργίας ναυτικής βάσης συζητήθηκε και μεταξύ Άγκυρας και  κυβέρνησης της Τρίπολης της Λιβύης και αυτές τις μέρες ήρθε στην επιφάνεια λόγω της συμφωνίας με τον Σαράτζ γράφει το τουρκικό άρθρο, προκαλώντας κύματα ανησυχίας για το τι ακριβώς ετοιμάζει ο Τούρκος πρόεδρος στην περιοχή μας, εγείροντας παράλληλα πολλές ενστάσεις από την Αίγυπτο κυρίως και μετά το Ισραήλ,  που είναι "απασχολημένο" με το Ιράν.

Ο πρώην επικεφαλής του Τμήματος Πληροφοριών του τουρκικού ΓΕΕΔ Αντιστράτηγος Ismail Hakki Peki, ανέφερε ότι η Τουρκία και τα Κατεχόμενα έχουν ξεκινήσει ήδη τις προεργασίες για την δημιουργία μιας  αεροναυτικής βάσης, με την στάθμευση μόνιμα μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων και πολεμικών πλοίων άλλα και υποβρυχίων. “Η Αμμόχωστος απαιτεί από εμάς λόγω των εξελίξεων, να δημιουργήσουμε μια μόνιμη ναυτική βάση στην Αμμόχωστο”.

«Χρειαζόμαστε μια ναυτική και αεροπορική βάση για να ελέγξουμε και να ασκήσουμε πίεση τόσο στο νότιο και στο ανατολικό κομμάτι του Levant στην Ανατολική Μεσόγειο. Φυσικά προτεραιότητα θα είναι η διπλωματία, αλλά χρειαζόμαστε μια ισχυρή ναυτική δύναμη για να είμαστε ισχυροί στο τραπέζι. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ταχύτητα πλεύσης των πλοίων μας στη θάλασσα είναι 30 μίλια, θα χρειαστεί πολύς χρόνος για αυτά  να ταξιδέψουν στην επιθυμητή περιοχή, όταν απαιτηθεί ( τουρκική επέμβαση). Για αυτό η δημιουργία μιας βάσης στην Κύπρο είναι επιτακτική ανάγκη”, κατέληξε ο ίδιος.

Χθες σύμφωνα με άρθρο μας , αναφέραμε ότι οι Τούρκοι ετοιμάζουν πυρετωδώς και αυτοί τον δικό τους αμυντικό άξονα στην περιοχή της Α.Μεσογείου απέναντι σε (Ελλάδα-Αίγυπτο-Κύπρο) με χώρες που έχουν την ίδια θρησκεία και κυρίως συμφέροντα.

Το Πακιστάν φέρεται ότι θα είναι η δεύτερη χώρα σε αυτό το σχέδιο, καθώς Άγκυρα και Ισλαμπαμπάντ ετοιμάζουν μόνιμη παρουσία μονάδων επιφανείας και αεροσκαφών του πακιστανικού ΠΝ στην τουρκική επιχείρηση “Ασπίδα της Μεσογείου”, με την οποία ο Ερντογάν ευελπιστεί να υφαρπάξει θαλάσσια οικόπεδα από Ελλάδα και λοιπές χώρες.

“Στο πλαίσιο του τουρκικού σχεδίου εφαρμογής εξωτερικών σχέσεων από την 16-20 Δεκεμβρίου 2019, αντιπροσωπεία της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων του Πακιστάν επισκέφθηκε και διερεύνησε τις εγκαταστάσεις στην τουρκική ναυτική βάση της Αλεξανδρέττας, ανακοίνωσε το τουρκικό πολεμικό ναυτικό στην ιστοσελίδα του.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πολύ σύντομα θα δούμε πακιστανικά πολεμικά πλοία στην βάση αυτή, με την οποία οι Τούρκοι ελέγχουν την Α.Μεσόγειο.

Οι νεο-οθωμανοί θέλουν να επιβάλουν ουσιαστικά την δική τους τάξη πραγμάτων στην Α.Μεσόγειο ελέγχοντας μια τεράστια περιοχή, στην οποία θέλουν να έχουν λόγο  για ότι κινείται. Νομίζουμε ότι αυτό όμως θα είναι και το τέλος  τους , διότι υπάρχουν ακόμα μεγαλύτερα συμφέροντα από χώρες που είναι υπερδυνάμεις, και οι οποίες δεν αστειεύονται. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...