Αφρική

Έκθεση εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ: Η Τουρκία παραβιάζει το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη

Η Τουρκία, η Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, αναφέρει έκθεση εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.

Την παραβίαση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη από την Τουρκία, την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, διαπιστώνει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ σε έκθεση 376 σελίδων προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, σύμφωνα και με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

«Ιορδανία, Τουρκία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατά συνήθεια και ορισμένες φορές εμφανώς παρέχουν όπλα με μικρή προσπάθεια να συγκαλύψουν την πηγή», κατά παράβαση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ, αναφέρει η έκθεση του ΟΗΕ, σύμφωνα με το AP.

Σύμφωνα με περίληψη της έκθεσης που επικαλείται το γαλλικό πρακτορείο AFP, Ιορδανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υποστήριζαν τακτικά τις δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ, ενώ η Τουρκία υποστήριξε την αντίπαλη Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA), κατά παράβαση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ που επιβλήθηκε στη Λιβύη από το 2011.

Η Λιβύη έχει βυθιστεί σε έναν αέναο εμφύλιο πόλεμο από το 2011 και τον θάνατο του επί πολλές δεκαετίες ηγέτη της χώρας, Μουαμάρ Καντάφι. Τα ανατολικά τμήματα ελέγχονται από τις δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) του Χαφτάρ, ενώ τα δυτικά τμήματα από την GNA η οποία εδρεύει στην Τρίπολη και στηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη. Τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα υποστηρίζονται από μια σειρά οργανώσεων και ξένων χωρών.

Τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) και την ανατολική κυβέρνηση υποστηρίζουν μια σειρά χωρών, μεταξύ των οποίων και πολλές δυτικές, ενώ η κυβέρνηση της Τρίπολης υποστηρίζεται από την Τουρκία κι άλλες χώρες.

Εντολή για κατάληψη της Τρίπολης έδωσε ο Χαφτάρ

Την Πέμπτη, ο Χαλίφα Χαφτάρ ανακοίνωσε την έναρξη της τελικής επιχείρησης για την κατάληψη της Τρίπολης.

«Έφτασε η ώρα μηδέν, σε όλες τις στρατιωτικές μονάδες… Η ώρα που περίμενε ο λαός μας στην Τρίπολη», δήλωσε ο Χαφτάρ.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές: Η Τουρκία εκβίασε τη Λιβύη με αντάλλαγμα όπλα

Την ίδια ημέρα, ελληνικές διπλωματικές πηγές έκαναν λόγο για εκβιασμό της Λιβύης από την Τουρκία, προκειμένου η Τρίπολη να συναινέσει στη συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα με αντάλλαγμα την παράδοση στρατιωτικού υλικού.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο στρατιωτικός οπλισμός παραδόθηκε σε λιμάνι της χώρας, προσθέτοντας ότι γνωρίζουν τόσο τον χρόνο της παράδοσης όσο και το πλοίο με το οποίο μεταφέρθηκε ο οπλισμός.

Ελληνικά ΜΜΕ δημοσιοποίησαν εικόνες από τη φερόμενη μεταφορά όπλων από την Τουρκία στη Λιβύη.

Ο Alpha έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες που όπως ισχυρίστηκε απεικονίζουν την παράδοση τουρκικών τεθωρακισμένων οχημάτων στο λιμάνι της Τρίπολης, από τουρκικό πλοίο, με όνομα AMAZON. Πρόκειται για οχήματα, όπως υποστηρίζει το ρεπορτάζ, κατασκευασμένα το 2018 που παραδόθηκαν στην κυβέρνηση Σαράτζ τον Μάιο του 2018.

Στις φωτογραφίες παρουσιάζονται όπλα εσωτερικής παραγωγής και σύμφωνα με το ρεπορτάζ από τις φωτογραφίες φαίνονται σημεία του λιμανιού της Τρίπολης, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν αμφιβολίες για τη γνησιότητα των φωτογραφιών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ