Κόσμος

UH-60M: Εξοπλίζουν τους συμμάχους οι ΗΠΑ – Μαχητικά ελικόπτερα στην Κροατία

Αμερικανικά μαχητικά, ελικόπτερα και αεροσκάφη, κατακλύζουν την Ευρώπη. Μετά την εξοπλιστική «τρέλα» των F-35 στις περισσότερες χώρες του ΝΑΤΟ, σειρά έχουν τα «μαύρα γεράκια», τα θρυλικά UH-60M ελικόπτερα, με αποδέκτη αυτή τη φορά την Κροατία.

Έτσι, πριν από δύο ημέρες, το γραφείο Αμυντικής Συνεργασίας του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση δύο ελικοπτέρων Black Hawk, τύπου UH-60M, στην Κροατία.

«Το υπουργείο Εξωτερικών ενέκρινε την πιθανή πώληση των δύο ελικοπτέρων UH-60M, όπως και του σχετικού εξοπλισμού, έναντι του ποσού των 115 εκατ. δολαρίων» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Και προστίθεται: «Η προτεινόμενη πώληση θα υπηρετήσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ, παρέχοντας ασφάλεια σ’ έναν νατοϊκό σύμμαχο».

«Τα συγκεκριμένα ελικόπτερα θα παρέχουν στον σύμμαχο μας νέες δυνατότητες πολέμου και διάσωσης στρατευμάτων. Θα ενισχύσουν την άμυνα των συνόρων του και θα στείλουν ένα σαφές μήνυμα ενάντια στην τρομοκρατία».

Στην ανακοίνωση, παράλληλα, επισημαίνεται ότι τα συγκεκριμένα ελικόπτερα θα επιτρέψουν τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των αμερικανικών και των νατοϊκών δυνάμεων: « Τα UH-60 επιτρέπουν τον καλύτερο συντονισμό ανάμεσα στις δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, με γρήγορη ανταπόκριση σε διάφορες αποστολές και ταχεία τοποθέτηση στρατευμάτων στα σημεία που χρειάζονται».

Τονίζεται επίσης, ότι τα Black Hawk θα αυξήσουν την ικανότητα της Κροατίας στη μεταφορά στρατευμάτων, την ασφάλεια των συνόρων, την ιατρική συνδρομή, την έρευνα και διάσωση κ.α.

Διευκρινίζεται τέλος, ότι η προτεινόμενη πώληση δεν θα επιφέρει αλλαγές στη στρατιωτική ισορροπία της περιοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες από: Janes

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ