Τεχνολογία

María Ylagan Orosa: Ηρωίδα πολέμου και τεχνολόγο τροφίμων τιμά το σημερινό Google Doodle

Τη María Orosa τιμά το σημερινό (29/11) Google Doodle, που υπήρξε τεχνολόγος τροφίμων και ηρωίδα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αφού έσωσε από την πείνα πολλούς στρατιώτες.

Το σημερινό (29/11) Doodle της Google είναι αφιερωμένο στην τεχνολόγο τροφίμων από τις Φιλιππίνες, María Orosa, η οποία έπαιξε σημαίνοντα ρόλο στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ειδικότερα, η María Orosa γεννήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 1893 στις Φιλιππίνες και ήταν το τέταρτο παιδί της οικογένειας. Κατάφερε να πάρει κυβερνητική υποτροφία και απέκτησε Bachelor και Master στη Φαρμακευτική. Μάλιστα, παρότι της προσφέρθηκε θέση βοηθού χημικού από την πολιτειακή κυβέρνηση της Ουάσινγκτον, εκείνη προτίμησε να επιστρέψει στην πατρίδα της το 1922. Επίσης, δίδαξε Οικονομικά.

Αργότερα, η María Orosa εργάστηκε στο Τμήμα Διατήρησης Τροφίμων του Γραφείου Επιστημών των Φιλιππίνων. Μεταξύ των επιτευγμάτων της συγκαταλέγεται ο φούρνος παλαγιάκ που επέτρεψειστις οικογένειες χωρίς πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια να ψήνουν, καθώς και αναπτυγμένες συνταγές για τοπικά προϊόντα, όπως μανιτάρια, μπανάνες και καρύδα. Το κέτσαπ της μπανάνας έγινε το αγαπημένο καρύκευμα και το συστατικό μαγειρικής στα νησιά.

Η δράση της στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η María Orosa χρησιμοποίησε το υπόβαθρο της επιστήμης των τροφίμων για να εφεύρει το σογιαλάκ (ένα πλούσιο σε πρωτεΐνες προϊόν σε σκόνη από σόγια) και το νταράκ (σκόνη ρυζιού πλούσια σε θειαμίνη και άλλες βιταμίνες), που θα μπορούσαν επίσης να θεραπεύσουν το μπέρι-μπέρι. Μάλιστα, αυτά έσωσαν τη ζωή πολλών στρατιωτών που πεινούσαν.

Μάλιστα, η επιστήμονας βοήθησε τα στρατεύματα των Φιλιππίνων να αντιμετωπίσουν τους Ιάπωνες.

Για το έργο της, η María Orosa έχει τιμηθεί και από τον Αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό.

Η María Orosa «έφυγε» από τη ζωή στις 13 Φεβρουαρίου 1951 στις Φιλιππίνες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ