Ρωσία

Avangard: Τίθενται σε λειτουργία οι ρωσικοί υπερηχητικοί βαλλιστικοί πύραυλοι (βίντεο)


Είδηση «βόμβα» από την Ρωσία, καθώς σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας θα εντάξουν στο οπλοστάσιό τους το πανίσχυρο σύστημα βαλλιστικών πυραύλων Avangard, ένα από τα πιο ισχυρά όπλα στην διάθεση του Προέδρου Πούτιν.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων TASS, οι πρώτοι δύο διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι τύπου UR-100N UTTKh του συστήματος Avangard θα ενταχθούν, αν και δοκιμαστικά, στην υπηρεσία των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων τις επόμενες βδομάδες, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διεργασίες προτού μεταφερθούν στα σιλό.

Αυτό δεν αναιρεί ωστόσο, το γεγονός ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, καθώς ανταποκρίνεται στα όσα είχε πει ο Πρόεδρος Πούτιν, σχετικά με την επιχειρησιακή λειτουργία τους εντός του 2019, ενώ η πηγή που μίλησε πριν από λίγες ημέρες στο πρακτορείο TASS, είπε ότι «μέχρι τον Δεκέμβριο το πρώτο σύνταγμα συστημάτων Avangard θα έχουν ενταχθεί στην ρωσική Δύναμη Στρατηγικών Πυραύλων».

Ειδικότερα, η πηγή της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας δήλωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες «για την προετοιμασία και των δύο βαλλιστικών πυραύλων στην τοποθέτησή τους στα σιλό και για την ολοκλήρωση άλλων διαδικασιών και μέτρων ασφαλείας».

Ποια τα χαρακτηριστικά του
Το Avangard είναι ένα στρατηγικό διηπειρωτικό σύστημα βαλλιστικών πυραύλων εξοπλισμένο με υπερηχητικό όχημα ολίσθησης. Σύμφωνα με ανοιχτές πηγές, το πρωτοποριακό αυτό οπλικό σύστημα αναπτύχθηκε από την Ένωση Έρευνας και Μηχανικής Παραγωγής, στην πόλη Reutov στην ευρύτερη περιοχή της Μόσχας, με τις πρώτες δοκιμές του ήδη από το 2004.

Το όχημα ολίσθησης είναι ικανό να πετάει με υπερηχητική ταχύτητα σε πυκνά στρώματα της ατμόσφαιρας, να πραγματοποιεί ελιγμούς χάρη στο σύστημα πλοήγησής του σε υψόμετρα όπου μπορεί να διεισδύει σε αντίπαλα συστήματα αεράμυνας.

Το UR-100N UTTKh (SS-19 Stiletto) είναι μια μεγάλη αναβάθμιση του συστήματος πυραύλων UR-100 που αναπτύχθηκε στη Σοβιετική Ένωση στη δεκαετία του 1960 από το Design Bureau-52 με επικεφαλής τον Vladimir Chelomei.

Τέθηκε σε επιχειρησιακή χρήση το 1980. Σήμερα, η στρατηγική πυραυλική δύναμη της Ρωσίας διαθέτει 30 τέτοιους πυραύλους, οι οποίοι έχουν βάρος απογείωσης περίπου 100 τόνους.

Δείτε βίντεο:
https://www.youtube.com/embed/eDwzGtmweLk

Πηγή: TASS

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ