Μέση Ανατολή

"Τύμπανα πολέμου" από τη Χεζμπολάχ - Νασράλα: "Η οργάνωση μας θα καταρρίπτει κάθε ισραηλινό εναέριο όχημα και αεροσκάφος"

Επικίνδυνη κλιμάκωση στον Λίβανο μετά την κατάρριψη ισραηλινού drone από την λιβανέζικη  αεράμυνα, μέσω των δηλώσεων του ηγέτη της Χεζμπολάχ που υπόσχεται “καθαρό ουρανό” από ισραηλινά εναέρια οχήματα και αεροσκάφη, δημιουργώντας κλίμα στρατιωτικής ρήξης.

Ο ίδιος ο Νασράλα δεσμεύτηκε σήμερα ότι η Χεζμπολάχ θα «καθαρίσει» τους ουρανούς του Λιβάνου από ισραηλινές επιδρομές, μία και καλή.

Πληροφορίες φέρουν την οργάνωση αυτή να έκανε χρήση ιρανικού αντιαεροπορικού συστήματος πάνω από το νότιο Λίβανο, το οποίο ο ισραηλινός στρατός σκέφτηκε ότι «δεν θα τολμούσε να χρησιμοποιήσει ο Νασράλα», να όμως που το έκανε.

“Η επίθεση της Χεζμπολάχ σε ισραηλινό μη επανδρωμένο όχημα που πετούσε στο νότιο Λίβανο την Πέμπτη, ήταν μέρος της νέας προσπάθειας της οργάνωσης να «καθαρίσει τον εναέριο χώρο του Λιβάνου από τις παραβιάσεις του Ισραήλ», κάνοντας χρήση ιρανικού συστήματος το οποίο η ισραηλινή ηγεσία «δεν τολμούσε να σκεφτεί ότι θα χρησιμοποιήσουμε», δήλωσε ο ηγέτης Χασάν Νασράλα.

Η Χεζμπολάχ δεσμεύθηκε να κτυπά χωρίς προειδοποίηση οποιοδήποτε ισραηλινό αεροσκάφος ή επανδρωμένο όχημα μετά την επίθεση της ισραηλινής αεροπορίας σε κτίριο της Χεζμπολάχ στην Βηρυτό στα τέλη Αυγούστου, για την οποία κατηγορήθηκε το Ισραήλ.

Η Νασράλα δήλωσε την Παρασκευή ότι η Χεζμπολάχ θα συνεχίσει να δείχνει την μυστική δύναμη της στο Ισραήλ και δεν επηρεάζεται για αυτό ούτε από εσωτερικές αναταραχές εβδομάδων αντι-κυβερνητικών διαδηλώσεων στο Λίβανο, ούτε από άλλες παρεμβάσεις.

Την Τρίτη, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ Χάριρι υπέβαλε την παραίτηση της κυβέρνησής του ως απάντηση σε μαζικές διαδηλώσεις για ριζοσπαστικές πολιτικές αλλαγές.

Η Νασράλα τόνισε ότι ήταν ενάντια στην παραίτηση του Χαριρι, λόγω των ανησυχιών πολλών ειδικών  που λένε ότι μπορεί να χρειαστεί πολύς καιρός πριν να δημιουργηθεί ένα νέο υπουργικό συμβούλιο, αφήνοντας την χώρα ακυβέρνητη .

"Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει η νέα κυβέρνηση είναι να ακούσει τι θέλουν οι άνθρωποι", δήλωσε ο Νασράλα, ενώ πρόσθεσε ότι, "από τη στιγμή που θα σχηματιστεί, η προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης θα πρέπει να είναι "η οικοδόμηση εμπιστοσύνης με τον λαό επειδή αυτή η εμπιστοσύνη λείπει".

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ επέκρινε επίσης αυτούς που λένε ότι η απερχόμενη κυβέρνηση ήταν «κυβέρνηση της Χεζμπολάχ», λέγοντας ότι η οργάνωση του ομάδα «δεν είχε καμία επιρροή στην κυβέρνηση αυτή ή στις προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ τα μέλη του δεν είχαν ανώτερες υπουργικές θέσεις».

Η λαϊκή οργή στο εσωτερικό του Λιβάνου, με την παράλληλη δράση Ιρανών και Χεζμπολάχ , μαζί με τις ωμές απειλές κατά του Ισραήλ , αποτελούν ένα άκρως επικίνδυνο μίγμα για την πρόκληση πιθανού πολέμου Ισραήλ-Λιβάνου,  με άσχημα αποτελέσματα σε ολόκληρη όμως την Μέση Ανατολή.

Ένας πόλεμος των Ισραηλινών με τον Λίβανο ενώ στην Συρία υπάρχουν χιλιάδες ιρανικές πολιτοφυλακές και Φρουροί,  με βαρύ οπλισμό και πυραύλους , θα προκαλούσε κάτι πολύ μεγαλύτερο και πιο επικίνδυνο , εμπλέκοντας ταυτόχρονα και αυτούς που βρίσκονται στην χώρα αυτή καθώς και ολόκληρη την Μέση Ανατολή.    

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ