Εκκλησία

Τι εξελίξεις σηματοδοτεί η πρόταση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων για Πανορθόδοξη

Όπως το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ανέφερε σε χθεσινό του ρεπορτάζ ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος καλεί τους Προκαθημένους των Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Ιορδανία για την διατήρηση της Ενότητας. (Διαβάστε εδώ)

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία όπως αναμενόταν, είδε με καλό μάτι την πρόταση και ελπίζει ότι ο Πατριάρχης Θεόφιλος θα γίνει "εγγυητής της ενότητας της Ορθοδοξίας"

Το Πατριαρχείο Μόσχας συγκεκριμένα εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων «θα καταστεί εγγυητής και μάρτυρας της ενότητας της Ορθοδοξίας» και «θα μπορέσει να υπερνικήσει τις συνέπειες των άνομων ενεργειών κατά της ουκρανικής Εκκλησίας» από τους Προκαθήμενους των τοπικών Εκκλησιών που αναγνώρισαν τους Ουκρανούς σχισματικούς.

“Θέλω να πιστεύω ότι ο πατριάρχης του ιστορικά παλαιότερου τμήματος ολόκληρης της Ορθοδόξου Εκκλησίας, θα καταστεί εγγυητής και μάρτυρας της ενότητας της Ορθοδοξίας, ούτως ώστε να μπορέσει να ξεπεράσει τις συνέπειες των αδικημάτων εναντίον της ουκρανικής εκκλησίας, προκαθημένων "ανώτερων" στο Βυζαντινό αυτοκρατορικό πρωτόκολλο ", έγραψε την Πέμπτη ο αναπληρωτής διευθυντής του Πατριαρχείου Μόσχας, Επίσκοπος Zelenogradsk Savva.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Μάιο ο κ. Θεόφιλος είχε ρίξει...βόμβα λέγοντας: "Είμαστε η Μητέρα όλων των Εκκλησιών και εγγυητής της ενότητας" (Διαβάστε εδώ)

Αν και η πρόταση του Πατριάρχη Θεόφιλου δεν υπάρχει περίπτωση να βρει ευήκοα ώτα στο Φανάρι που με κάθε ευκαιρία απορρίπτει προτάσεις για Πανορθόδοξη Σύνοδο “εκδικούμενο” τους Ρώσους και τους “δορυφόρους” τους που δεν παραβρέθηκαν στην προηγούμενη, δεν παύει να είναι μια σημαντική πρωτοβουλία, η οποία ενδέχεται να έχει συνέχεια.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ethnos.gr, μέχρι το τέλος της εβδομάδας, θα υπάρξει παρέμβαση κι άλλου Προκαθημένου της Ορθοδοξίας για το ίδιο θέμα, ενώ αναμένεται να δημοσιευτεί και επιστολή που θα υπογράφουν μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος και θα ζητούν σύγκληση Πανορθόδοξης Συνόδου για το Ουκρανικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρυ Πάιατ, θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ των δύο θα βρεθούν το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο, το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό και το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...