Ενέργεια

Τέλος η μονιμότητα στην ΔΕΗ - Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Κατάργηση της μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους, μείωση των προνομίων, πώληση των απαιτήσεων από οφειλέτες αναλυτικά όσα  προβλέπει το νέο νομοσχέδιο.

Οι νέες συμβάσεις θα διέπονται από τη νομοθεσία που ρυθμίζει τις σχέσεις εργοδότη και εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα και από τις διατάξεις της προκήρυξης.

Την κατάργηση της μονιμότητας για όσους προσλαμβάνονται στο εξής στη ΔΕΗ προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, ενώ δεν θίγονται οι νυν εργαζόμενοι.

Όπως είχε προαναγγείλει και ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι προσλήψεις θα γίνονται με βάση τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας που ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα και κατά παρέκκλιση από την ισχύουσα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ή από τον Κανονισμό Κατάστασης Προσωπικού.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι οι νέες συμβάσεις θα διέπονται από τη νομοθεσία που ρυθμίζει τις σχέσεις εργοδότη και εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα και από τις διατάξεις της προκήρυξης, ενώ θα μπορούν να καταγγέλλονται σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις της εκάστοτε ισχύουσας εργατικής νομοθεσίας.

Σε ό,τι αφορά μισθούς, επιδόματα, άδειες κτλ, θα ρυθμίζονται επίσης με βάση την εργατική νομοθεσία και τις διατάξεις της προκήρυξης. Η εξέταση των αιτήσεων θα γίνεται από επιτροπή της ΔΕΗ ενώ ο πίνακας των επιτυχόντων θα αποστέλλεται για έλεγχο στο ΑΣΕΠ.

Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται ακόμα ο περιορισμός της έκπτωσης στα τιμολόγια εργαζομένων και συνταξιούχων από 75% στο σύνολο του λογαριασμού σε 30% στην αξία της ενέργειας.

Επίσης προβλέπεται δυνατότητα πώλησης των απαιτήσεων της ΔΕΗ (κατ΄αναλογία με τα δάνεια των τραπεζών) από πελάτες με οφειλές.

Με το νομοσχέδιο δίνεται επίσης η δυνατότητα για προγράμματα εθελουσίας εξόδου «με επιβάρυνση της εταιρείας», ενώ απελευθερώνεται η δυνατότητα μετακίνησης εργαζομένων μεταξύ των εταιρειών του ομίλου ΔΕΗ και προς το Δημόσιο.

Διάσπαση ΔΕΠΑ
Η ΔΕΗ εξαιρείται από τη νομοθεσία περί δημοσίων συμβάσεων και παραμένει στο κοινοτικό πλαίσιο για το θέμα.

Επιπλέον:

Οι Δήμοι ευθύνονται για οφειλές οποιασδήποτε επιχείρησης Ο.Τ.Α. (οι οποίες διαμορφώνονται κοντά στα 140 εκατ. ευρώ)
Μειώνονται οι χρεώσεις για Υπηρεσίες Κοινωνικής Ωφέλειας στο νυχτερινό τιμολόγιο.
Διάσπαση της ΔΕΠΑ σε εταιρείες εμπορίας και υποδομών και η ιδιωτικοποίηση έως και του συνόλου των μετοχών του Δημοσίου (65%) στην πρώτη.
Αντίθετη στις ρυθμίσεις που προωθούνται εμφανίστηκε η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ κάνοντας λόγο για εργαζόμενους δύο ταχυτήτων και ζήτησε την αποπομπή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη.

Η ομοσπονδία αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να αποφασίσει κινητοποιήσεις, ενώ εκφράζει επιφυλάξεις ακόμα και για την απολιγνιτοποίηση και συμφωνεί με την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ και εκσυγχρονισμό του πλαισίου για τις προμήθειες.

Επίσης θεωρεί ότι είναι νωρίς για εφαρμογή προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου ζητώντας να προσδιοριστούν πρώτα οι ανάγκες της εταιρείας.

Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου στις 11:00.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ