Κόσμος

Σύντομα και στην Ελλάδα: Αριθμός ρεκόρ κρουσμάτων δάγγειου πυρετού στο Πακιστάν

Αριθμός ρεκόρ 44.000 κρουσμάτων δάγγειου πυρετού έχει καταγραφεί στο Πακιστάν φέτος σύμφωνα με στέλεχος των υπηρεσιών υγείας της χώρας.

Η ασθένεια δεν έχει χτυπήσει μόνο το Πακιστάν αλλά ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού στην Ασία αλλά και στην Λατινική Αμερική. Ο αριθμός αυτός, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας του Πακιστάν, Ράνα Σάφνταρ συνιστά ραγδαία αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο ρεκόρ το οποίο καταγράφηκε το 2011 και αφορούσε 27.000 κρούσματα.

Από την ασθένεια έχουν πεθάνει μέχρι τώρα 66 άτομα έναντι των 370 το 2011 στο Πακιστάν, ενώ η αύξηση των κρουσμάτων αποδίδεται στην κλιματική αλλαγή σύμφωνα με τον αξιωματούχου που δήλωσε πως η κυβέρνηση «χρησιμοποιεί όλα τα μέσα που διαθέτει για να περιορίσει το πρόβλημα».

Ο γιατρός Μαχσίμα Σιντίκ, που κουράρει ασθενείς που έχουν νοσήσει από δάγγειο πυρετό, αποδίδει την αύξηση των κρουσμάτων στην αδιαφορία των αρχών, καθώς αυτές που είναι αρμόδιες για την επαρχία Παντζάμπ και για την πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ δεν έχουν λάβει τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για να προστατεύσουν τα αποθέματα του νερού από τα κουνούπια ή να ψεκάσουν.

«Ξύπνησαν μόνο αφού εκατοντάδες άνθρωποι μολύνθηκαν και ήταν πολύ αργά», κατήγγειλε. «Υπάρχει μεγάλος αριθμός περιοχών όπου οι ομάδες ψεκασμού δεν έχουν καταφέρει να πάνε».

Τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται στο Ισλαμαμπάντ και την Ραουαλπίντι, μια πόλη που βρίσκεται δίπλα στην πρωτεύουσα του Πακιστάν, με συνολικά 12.433 ανθρώπους να έχουν προσβληθεί από την ασθένεια.

Ο δάγγειος πυρετός μεταδίδεται κυρίως από το τσίμπημα του κουνουπιού τίγρη, το οποίο το συναντάμε συνήθων σε τροπικά κλίματα και αναπαράγεται στα λιμνάζοντα νερά.

Ο αριθμός των κρουσμάτων δεν έχει σταματήσει να αυξάνεται σε όλο τον κόσμο από τη δεκαετία του 1970, κυρίως εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας της Γης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...