Βαλκάνια

Σύνοδος κορυφής Σερβίας-Σκοπίων-Αλβανίας: Ελεύθερη διακίνηση πολιτών μεταξύ των κρατών τους - Δημιούργησαν τη δική τους "Σέγκεν"

Κατά τη δεύτερη τριμερή σύνοδο κορυφής Σερβίας - Σκοπίων - Αλβανίας, συμφωνήθηκε η ελεύθερη διακίνηση των πολιτών μεταξύ των τριών αυτών χωρών, ενώ οι αρχηγοί των κρατών απευθύνουν πρόσκληση και στις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων να συμμετάσχουν σε αυτήν τη συμφωνία.

Σημαντικές αποφάσεις ελήφθησαν κατά τη δεύτερη τριμερή σύνοδο κορυφής Σερβίας - Σκοπίων - Αλβανίας που πραγματοποιείται στην Οχρίδα. Κατά την χθεσινοβραδινή συνάντηση του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και των πρωθυπουργών των Σκοπίων και της Αλβανίας Ζόραν Ζάεφ και Έντι Ράμα συμφωνήθηκε η ελεύθερη διακίνηση των πολιτών μεταξύ των τριών αυτών χωρών, η επίσπευση των ελέγχων στα σύνορα για τα ευπαθή εμπορεύματα και η δημιουργία ενιαίου συστήματος στην έκδοση αδειών εργασίας.

Όπως εξήγησε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε συνέντευξη του στην δημόσια τηλεόραση της Σερβίας (RTS), οι πολίτες θα μπορούν να ταξιδεύουν στις τρεις αυτές χώρες μόνο με την αστυνομική ταυτότητα και με απλοποιημένες διαδικασίες. Για τα εμπορεύματα συμφωνήθηκε να λειτουργούν στα σύνορα, σε 24ωρη βάση, οι υπηρεσίες κτηνιατρικού και φυτοϋγειονομικού ελέγχου ώστε να μειωθεί σημαντικά ο χρόνος αναμονής των φορτηγών. Στο τομέα εργασίας συμφωνήθηκε ότι η άδεια εργασίας που θα εκδίδεται σε μία από τις τρεις χώρες θα ισχύει και στις άλλες δύο χωρίς να γίνεται καμία επιπρόσθετη ενέργεια από τον κάτοχο της, εξήγησε ο Αλ. Βούτσιτς.

Ο πρόεδρος της Σερβίας ανέφερε ότι οι ηγεσίες των τριών χωρών είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς στην δημιουργία της αποκαλούμενης «μικρής Σένγκεν» και παραμένει ανοιχτή η πρόσκληση για να συμμετάσχουν και άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Ο Βούτσιτς επισήμανε ότι η πρωτοβουλία αυτή έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ και αναμένεται να υποστηριχθεί και από τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει εκφράσει την άποψη του.

Στη δεύτερη σύνοδο της «μικρής Σένγκεν» έστειλαν αντιπροσώπους η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο ενώ αρνήθηκε να συμμετάσχει ο πρόεδρος του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι δηλώνοντας με ανάρτηση του στο Facebook ότι καμία περιφερειακή συμμαχία δεν μπορεί να υποκαταστήσει την πλήρη ένταξη στους ευρώ-ατλαντικούς θεσμούς.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...