Κόσμος

Συρία: Δρομολογείται το αμερικανικό σχέδιο για τους Κούρδους

Αμερικανικό σχέδιο δρομολογείται σχετικά με τον εξοπλισμό των Κούρδων στη Συρία.

Οι Αμερικανοί συγκεντρώνουν στρατιωτικό εξοπλισμό στην περιοχή των κοιτασμάτων πετρελαίου κοντά στην πόλη Ρουμεϊλάν στην επαρχία Αλ Χασάκα στη βορειοανατολική Συρία, σύμφωνα με το Ria Novosti.

Το δημοσίευμα επικαλούμενο την κρατική τηλεόραση της Συρίας, αναφέρει ότι δεκάδες στρατιωτικά οχήματα μετέφεραν αμερικανικό εξοπλισμό από θέσεις του βορείου τμήματος της Ράκκα και από τα δυτικά της επαρχίας Αλ Χασάκα.

Τα κοιτάσματα πετρελαίου στην περιοχή Ρουμεϊλάν θεωρούνται ότι είναι τα μεγαλύτερα στη Συρία.

Η μάχη του πετρελαίου

Περίπου το 90% της παραγωγής πετρελαίου της Συρίας αντλείται από την ανατολική όχθη του Ευφράτη.

Η περιοχή αυτή ήταν ένα φρούριο και η κύρια πηγή εισοδήματος για τους τρομοκράτες του Ισλαμικού κράτους, αλλά τώρα βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Κούρδων των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, συμμάχων των ΗΠΑ.

Τον Οκτώβριο ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντάναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τα εδάφη της βόρειας Συρίας, αλλά λίγοι αργότερα ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει ένας αριθμός στρατιωτών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο στόχος των ΗΠΑ είναι να «προστατεύσουν το πετρέλαιο» από τους ισλαμιστές του ISIS.

Μάλιστα, ο Αμερικανός ηγέτης πρότεινε ότι τώρα, ίσως, έχει έρθει η ώρα οι Κούρδοι να καταλάβουν αυτή την πετρελαϊκή περιοχή, αφού «χρειάζονται χρήματα».

Το Πεντάγωνο ισχυρίστηκε, επίσης, ότι τα κέρδη από το συριακό πετρέλαιο πηγαίνουν στους Κούρδους και όχι στους Αμερικανούς.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι Ηνωμένες Πολιτείες λαμβάνουν περισσότερα από 30 εκατομμύρια δολάρια το μήνα από την παραγωγή πετρελαίου στη Συρία.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι τρόποι της Ουάσιγκτον εμποδίζουν μια διευθέτηση και δημιουργούν ένα πρόσθετο πρόβλημα.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατευθύνουν τα έσοδα από το πετρέλαιο στη στήριξη των πιστών ένοπλων ομάδων των Κούρδων.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον υπουργό, προσπαθούν να χωρίσουν τα εδάφη στην ανατολική όχθη του Ευφράτη από τη Συρία και να δημιουργήσουν ένα οιονεί κουρδικό κράτος εκεί, σημειώνει το Ria Novosti.

πηγή: echedoros-a.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ