Τεχνολογία

Στρέφονται σε ρομπότ-δολοφόνους οι κατασκευαστές όπλων - Εμπειρογνώμονες φοβούνται πως θα χαθεί ο έλεγχος - Πληθαίνουν οι παρεμβάσεις ειδικών

Δεκάδες χώρες απηύθυναν έκκληση για να ξεκινήσει μια παγκόσμια διαπραγμάτευση με σκοπό την επίτευξη συνθήκης για να διατηρηθεί "ουσιαστικά ο ανθρώπινος έλεγχος στη χρήση βίας μέσω των ρομπότ-δολοφόνων, τα οποία φέρονται να  ετοιμάζουν πυρετωδώς πολυεθνικές εταιρείες όπλων", συμπεριλαμβανομένων 30 κρατών που θέλουν να απαγορεύσουν πλήρως τα αυτόνομα όπλα, γνωστά και ως θανατηφόρα αυτόνομα συστήματα όπλων.

Η επικεφαλής του νομικού τμήματος της γνωστής Human Rights Watch (HRW), Mary Wareham, πιστεύει ότι η χρήση αυτόνομων όπλων έχει αναδειχθεί ως "μία από τις πιο πιεστικές και επικίνδυνες απειλές για την ανθρωπότητα" σήμερα, καθώς τα μεγάλα έθνη δεν έχουν λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτού του τεράστιου προβλήματος.

Η εμπειρογνώμονας εξέδωσε προειδοποίηση ότι τα ρομπότ δολοφόνοι θα μπορούσαν ενδεχομένως να «εξαλείψουν μαζικά ανθρώπινα πλάσματα με αδιάκριτες επιθέσεις».

Για παράδειγμα τα αυτόνομα ρομπότ δολοφόνοι που ετοιμάζει η DARPA θα αφήσουν τον πλανήτη με το στόμα ανοικτό με την τρομερή δύναμη πυρός που διαθέτουν, χωρίς την παρουσία ανθρώπινου “χεριού”.

Περιγράφοντας τους κινδύνους στο πεδίο της μάχης, ο επικεφαλής του νομικού τμήματος της Human Rights Watch έγραψε σε ανοικτή επιστολή που δημοσίευσαν τα ΜΜΕ:

"Μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις αγωνίζονται για να κατασκευάσουν όπλα που επιλέγουν να εξουδετερώνουν ( βλήματα -πυραύλους-Laser) σε στόχους χωρίς ουσιαστικό ανθρώπινο έλεγχο. Αυτά αυξάνουν το φάσμα των ανήθικων, ανεξέλεγκτων, ρομπότ δολοφόνων, οδηγώντας στην διάδοση μιας ιδιότυπης κούρσας εξοπλισμών, η οποία θα οδηγήσει σε παγκόσμια και περιφερειακή αστάθεια".

Η εμπειρογνώμονας τόνισε ότι πολλές χώρες έχουν ξεκινήσει να κατασκευάζουν ήδη αυτά τα τρομερά όπλα, καθώς στα μέσα Νοεμβρίου ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτιέρες στην ετήσια συνάντηση για τα συμβατικά όπλα (CCW) ζήτησε μια νέα διεθνή συνθήκη για την απαγόρευση των Ρομπότ-δολοφόνων, δηλώνοντας ότι "οι μηχανές που έχουν τη δύναμη και τη διακριτικότητα να σκοτώσουν χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση είναι πολιτικά απαράδεκτες και ηθικά κατακριτέες”.

https://youtu.be/qCWRnzT1riA?t=2

Η εκστρατεία της καμπάνιας για να σταματήσει η κατασκευή ρομπότ-δολοφόνων ζητά επιτακτικά από τις μεγάλες δυνάμεις την υπογραφή μιας παγκόσμιας συνθήκης που θα απαγορεύει εντελώς τη χρήση των αποκαλούμενων αυτόνομων όπλων.

Η Mary Wareham εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι δεν έχει σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά την έναρξη διαπραγματεύσεων για μια συνθήκη, που θα αφορά την απαγόρευση ή τον περιορισμό αυτών των αυτόνομων όπλων κατά τη συνεδρίαση της CCW στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη.

Αντ 'αυτού, τα κράτη συμφώνησαν ότι τα επόμενα δύο χρόνια θα αναπτυχθεί ένα «κανονιστικό και επιχειρησιακό πλαίσιο» για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που εγείρονται από τέτοια ρομποτικά συστήματα όπλων.

"Αυτός ο ασαφής στόχος δεν επαρκεί για όσα χρειάζονται. Η μόνη κατάλληλη απάντηση είναι να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις για την απαγόρευση των ρομπότ δολοφόνων", επιμένει η εμπειρογνώμονας.

Σχεδόν τρεις στους τέσσερις ανθρώπους που απαντούν σε μια νέα δημοσκόπηση σε 10 ευρωπαϊκές χώρες, επιθυμούν οι κυβερνήσεις τους να εργαστούν για μια διεθνή συνθήκη που θα απαγορεύει τα θανατηφόρα αυτόνομα συστήματα όπλων.

Το 73% των ερωτηθέντων θέλουν τα ευρωπαϊκά κράτη να αναλάβουν δράση για να υποστηρίξουν την απαγόρευση των όπλων που θα μπορούσαν να επιλέξουν και να επιτεθούν μαζικά σε ανθρώπινους στόχους χωρίς ουσιαστικό ανθρώπινο έλεγχο.

Η ουσία παραμένει όμως και τα ρομπότ δολοφόνοι  μαζί με τα υπερηχητικά και υποβρύχια οχήματα με πυρηνικές κεφαλές, θα αποτελούν όπως όλα δείχνουν, τα "εργαλεία" ενός απευκταίου, πιθανού όμως, Γ' Παγκόσμιου Πόλεμου.  

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...