Εκκλησία

Το Αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Εκκλησίας φέρνει εξελίξεις στον Ορθόδοξο κόσμο

«Είναι ένα πρόβλημα δύσκολο, που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει η Ορθοδοξία, αλλά δεν είναι άλυτο» τόνισε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ» ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προαναγγέλλοντας ότι πολλές Εκκλησίες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Εκκλησίας της Ελλάδας, που αναγνώρισε το Αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Εκκλησίας. Κάτι που συνέβη βέβαια με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας η απόφαση του οποίου έχει προκαλέσει βαθύτατο ρήγμα στους κόλπους της Παγκόσμιας Ορθοδοξίας.

Πληροφορίες ανέφεραν πως στην Κύπρο του “απαγορεύτηκε” να μνημονεύσει τον Επιφάνιο, την στιγμή που ο κ. Ιερώνυμος στην Αθήνα το έπραξε και τυπικά.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Θεόδωρος αρνήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα της κυπριακής τηλεόρασης RIK σχετικά με το αν του απαγορεύτηκε να μνημονεύσει τον Επιφάνιο ως επικεφαλής της «νέας εκκλησίας» της Ουκρανίας λειτουργία στην Κύπρο.

Ο Θεόδωρος αναγνώρισε την νέα"Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας" στις 8 Νοεμβρίου.

Την επόμενη μέρα ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας πήγε στην Κύπρο για να γιορτάσει την 1400η επέτειο της Κοιμήσεως του Αγίου Ιωάννη. Για τους ιεράρχες της Κύπρου, η απόφαση του Θεόδωρου να αναγνωρίσει το OCU ήταν απροσδόκητη, αφού η κυπριακή εκκλησία ¨έχει διατηρήσει πολύ ουδέτερη στάση και λεπτές ισορροπίες στο θέμα.

Όταν ερωτήθηκε από τηλεοπτικό δημοσιογράφο για την απαγόρευση, ο πατριάρχης είπε: «Δεν μπορώ να σας απαντήσω, γιατί πρέπει πρώτα να συζητήσω με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο». Βέβαια με αυτήν την απάντηση ουσιαστικά επιβεβαιώνει την απαγόρευση.

Ο Θεόδωρος είπε ότι με την αναγνώριση της «αυτοκέφαλης εκκλησίας» της Ουκρανίας από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, αρχίζει η λύση στο πρόβλημα. Στην παρατήρηση ότι η κατάσταση των πραγμάτων οδηγεί σε διάσπαση, όχι σε λύση, ο πατριάρχης είπε: «Όχι, δεν θα υπάρξει διάσπαση» δηλώνοντας σίγουρος ότι θα ακολουθήσουν και άλλες εκκλησίες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ