Καιρός

Προ των πυλών νέο κύμα κακοκαιρίας: Έρχεται η «Βικτώρια» - Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο βρίσκεται δυτικά της Σαρδηνίας, θα κινηθεί αργά ανατολικά και από το μεσημέρι της Τρίτης θα προκαλέσει στη χώρα μας μια νέα έντονη κακοκαιρία, που ονομάσθηκε «Βικτώρια» από τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Αρχικά θα επηρεασθούν τα δυτικά τμήματα και βαθμιαία έως την Πέμπτη και τα υπόλοιπα τμήματα της Ελλάδας. Η «Βικτώρια», εκτός από τα σημαντικά ύψη βροχής, θα προκαλέσει θυελλώδεις νοτιάδες στο Ιόνιο, αλλά και σημαντική μεταφορά σκόνης στην ατμόσφαιρα.

 

Η πορεία του βαρομετρικού χαμηλού που συνδέεται με την επερχόμενη κακοκαιρία «Βικτώρια» και τα αναμενόμενα ύψη βροχής από το μεσημέρι της Δευτέρας 11/11 έως τις βραδινές ώρες της Τετάρτης 13/11, όπως εκτιμώνται από τα αριθμητικά μοντέλα πρόγνωσης καιρού για την Ανατολική Μεσόγειο (GFS) και την Ελλάδα (Bolam).

Αναλυτικότερα, την Τρίτη αναμένεται βαθμιαία μεταβολή του καιρού από τα δυτικά, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες μετά το μεσημέρι και θυελλώδεις ανέμους στο Ιόνιο. Έως το μεσημέρι θα επικρατήσουν νεφώσεις αυξημένες στα ηπειρωτικά, με τοπικές βροχές ή καταιγίδες στην Κεντρική Μακεδονία και στο Βορειοδυτικό Αιγαίο.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 22 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από 13 έως 24 βαθμούς στην Κεντρική και στη Νότια Ελλάδα, από 16 έως 23 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από 7 έως 20 βαθμούς), από 20 έως 24 βαθμούς στις Κυκλάδες και έως τους 27 βαθμούς στην Κρήτη, από 19 έως 25 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και έως τους 26 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από ανατολικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και στο Νότιο Αιγαίο τοπικά ισχυροί 6 μποφόρ, που βαθμιαία θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς ισχυρούς 6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από νοτιοανατολικές διευθύνσεις θυελλώδεις 8 μποφόρ και τοπικά πολύ θυελλώδεις 9 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση μετά το μεσημέρι.

Νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως μετά το απόγευμα και τις νυκτερινές ώρες καταιγίδες αναμένονται στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 24 βαθμούς. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 3-5 μποφόρ.

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών αναμένονται στην Τρίτη στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...