Κυβέρνηση

«Πρεμιέρα» για την ενισχυμένη ανεξάρτητη Αρχή που θα αξιολογεί τα πανεπιστήμια

Σχέδιο Νόμου για την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) αναμένεται να φέρει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως προς συζήτηση στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου. Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να ενδυναμωθεί η ΑΔΙΠ και να γίνει βασικός εταίρος διαμόρφωσης πολιτικής για την ανώτατη εκπαίδευση, «αποκεντρώνοντας παράλληλα μια σειρά από εξουσίες με τη μεταφορά τους εκεί που πραγματικά πρέπει να ανήκουν» όπως λένε στο υπουργείο.

«Η ΑΔΙΠ αποτελεί βασικό εργαλείο για την αναβάθμιση των Ιδρυμάτων και τη βελτίωση της λειτουργίας τους. Θα ανασύρουμε την ΑΔΙΠ από την υποβάθμιση στην οποία την είχε καταδικάσει η προηγούμενη κυβέρνηση και θα αναδείξουμε τον ρόλο της ως συμβούλου της Πολιτείας σε θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης», επισημαίνει με δηλώσεις του ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Βασίλης Διγαλάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίε, με το Σχέδιο Νόμου η «εμπλουτισμένη» ΑΔΙΠ θα είναι ο βασικός θεσμός αξιολόγησης των προγραμμάτων σπουδών των διδασκόντων και των ιδρυμάτων. Η νέου τύπου ΑΔΙΠ θα αξιολογήσει και τις συγχωνεύσεις των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης θα δημοσιοποιούνται ώστε να ενισχύεται η διαφάνεια και η δημόσια πληροφόρηση, και να αναδεικνύονται οι καλύτερες εκπαιδευτικές και ερευνητικές πρακτικές .Ο ρόλος της ΑΔΙΠ αναμένεται καθοριστικός για την χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων.

Όπως έχει πει ο υφυπουργός, η διαδικασία αξιολόγησης θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα με το νομοσχέδιο αναβάθμισης της ΑΔΙΠ γιατί έχει και ρόλο εισηγητή στον σχεδιασμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης». Σε ό,τι αφορά στην αναστολή της έναρξης λειτουργίας των 38 ΑΕΙ που δημιουργήθηκαν προεκλογικά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ο υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης είπε οτι «ακόμα και για τα 38 τμήματα των ΤΕΙ των οποίων ανεστάλη η λειτουργία, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο κάποια από τα τμήματα αυτά να λειτουργήσουν κανονικά εφόσον υπάρχουν θετικές αξιολογήσεις» και τόνισε ότι «θα πρέπει να σεβόμαστε την ΑΔΙΠ (Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση) και να έχουμε μακροχρόνιο σχεδιασμό για την εκπαίδευση».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...