Κόσμος

Πρίγκιπας Άντριου: Εξαιτίας του σκανδάλου Έπσταϊν «χάνει και τον ετήσιο μισθό του των £249.000»


Η «θύελλα» του σκανδάλου Έπσταϊν δεν λέει να κοπάσει για τον πρίγκιπα Άντριου της Μεγάλης Βρετανίας, μετά τη συνέντευξη «πανωλεθρία» που παραχώρησε στο BBC αναφορικά με τη φιλία του με τον καταδικασμένο παιδόφιλο, η οποία έστρεψε μεγάλη μερίδα του τοπικού Τυπου εναντίον του. Εχθές, ο Δούκας του Γιορκ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιεί ότι πρόκειται να «αποσυρθεί» από τα δημόσια καθήκοντά του ως μέλος της βασιλικής οικογένειας, μια εξέλιξη που, σύμφωνα με την Daily Mail, πρόκειται να του κοστίσει και το ετήσιο εισόδημά των £249.000 για την κάλυψη των βασιλικών του υποχρεώσεων.

Η συνέντευξη στην εκπομπή Newsnight προκάλεσε ένα «κύμα» αρνητικών δημοσιευμάτων σχετικά με τις ανακολουθίες που εντοπίστηκαν στα λεγόμενα του πρίγκιπα Άντριου και την αδυναμία του να πείσει ότι δεν είχε καμία σχέση με τις παράνομες και διεστραμμένες δραστηριότητες του Τζέφρι Έπσταϊν, η αυτοκτονία του οποίου άφησε πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Δεκάδες επικριτικά άρθρα κυκλοφόρησαν εχθές, συνοδευόμενα από φωτογραφίες του Δούκα του Γιορκ να ξεφαντώνει σε κλαμπ ή να ποζάρει με την Βιρτζίνια Ρόμπερτς, τη γυναίκα που καταγγέλλει ότι έκανε σεξ με τον γαλαζοαίματο σε ηλικία 17 ετών, αφού την «πάσαρε» σε αυτόν ο Έπσταϊν.

Στη χθεσινή του ανακοίνωση, ο Δούκας του Γιορκ εκφράζει συμπόνια για τα θύματα του Έπσταιν και δεσμεύεται να βοηθήσει τις αρμόδιες Αρχές με την έρευνά τους. Αν και η διατύπωση του κειμένου αφήνει να εννοηθεί ότι η απόφαση για την «απόσυρση» από τα δημόσια καθήκοντά του ανήκει στον ίδιο, και απλώς ενεκρίθη από τη Βασίλισσα Ελισάβετ, τα βρετανικά ΜΜΕ «ζωγραφίζουν» μια διαφορετική εικόνα. «Η Βασίλισσα ουσιαστικά απέλυσε τον πρίγκιπα Άντριου από τα βασιλικά του καθήκοντα, αφού συζήτησε το σκάνδαλο Έπσταϊν με τον Κάρολο και κάλεσε τον αναστατωμένο Δούκα του Γιορκ στο Ανάκτορο του Μπάκιγχαμ για να του ανακοινώσει την τύχη του», γράφει η Daily Mail. «Η μονάρχης έλαβε αποφασιστικά μέτρα για να περιορίσει τη ζημιά από την καταστροφική συνέντευξη του Δούκα στο Newsnight» συμπληρώνει το δημοσίευμα.


Εχθές το βράδυ, ένας φίλος του Άντριου είπε στην εφημερίδα The Sun: ««Η Βασίλισσα κάλεσε τον Δούκα στο Ανάκτορο του Μπάκιγχαμ για να του ανακοινώσει την απόφασή της. Ήταν μια πολύ θλιβερή στιγμή και για τους δύο. Η υπόληψή του έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα. Δύσκολα θα κληθεί να εκπληρώσει ξανά δημόσια καθήκοντα ως μέλος της βασιλικής οικογένειας. Έχει ντροπιαστεί». Η ίδια πηγή είπε στην βρετανική εφημερίδα ότι ο Δούκας δεν θα λαμβάνει πλέον το λεγόμενο «Sovereign Grant», την ετήσια επιχορήγηση που λαμβάνουν τα μέλη της βασιλικής οικογένειας για την κάλυψη των δημόσιων υποχρεώσεών τους (όπως π.χ. ταξίδια), αφού πλέον δεν θα υπάρχουν αυτές οι υποχρεώσεις στο πρόγραμμα του γαλαζοαίματου. Θα εξακολουθήσει πάντως να λαμβάνει το εισόδημά του από τα ιδιωτικά κεφάλαια της Βασίλισσας, αναφέρει το δημοσίευμα της Sun.

Με πληροφορίες από Daily Mail, The Sun

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ