Κοινωνία

Πολυτεχνείο 2019: Άνοιξαν οι πύλες για καταθέσεις στεφάνων - Σε συναγερμό η ΕΛ.ΑΣ.

Ξεκίνησαν το πρωί της Παρασκευής οι επίσημοι εορτασμοί για την επέτειο του Πολυτεχνείου με τις πύλες του ιδρύματος να ανοίγουν από τις 9:30 το πρωί για όλους όσοι θέλουν να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της εξέγερσης του 1973.

Οι πύλες του ΕΜΠ θα είναι ανοιχτές σήμερα και το Σάββατο μέχρι τις 9 το βράδυ, ενώ την Κυριακή, ημέρα της μεγάλης πορείας προς την πρεσβεία των ΗΠΑ οι πύλες θα κλείσουν στη 1 μετά το μεσημέρι.

Από την πλευρά της η αστυνομία έχει θέσει ήδη σε εφαρμογή τον σχεδιασμό των μέτρων ασφαλείας προκειμένου να αποτραπούν έκτροπα και επεισόδια τόσο κατά τις δύο πρώτες ημέρες των τριήμερων εορτασμών όσο και την Κυριακή. Στα μέτρα ασφαλείας θα μετέχουν 5.000 αστυνομικοί με την ΕΛΑΣ να επιστρατεύει φέτος drones και ελικόπτερο για τον συντονισμό των δυνάμεων ειδικά ανήμερα της 17ης Νοεμβρίου.

Από το πρωί αρκετοί είναι αυτοί που έχουν περάσει από το κτήριο της Πατησίων για να αφήσουν ένα λουλούδι ενώ έχουν ξεκινήσει και οι καταθέσεις στεφάνων από συλλόγους, επαγγελματικές ομάδες, πολιτικά κόμματα και την Βουλή.

Ο πρύτανης του ΕΜΠ, Ανδρέας Μπουντουβής στη συνέντευξη που παραχώρησε την Πέμπτη τάχθηκε υπέρ του να είναι ανοιχτό το πανεπιστήμιο τονίζοντας ότι η προάσπιση του ασύλου θα κριθεί στην πράξη αλλά και ότι η βία είναι ασύμβατη με τη λειτουργία του δημόσιου Πανεπιστημίου.

4953997

Το σχέδιο της ΕΛΑΣ

Στο επίκεντρο των μέτρων ασφαλείας θα είναι και φέτος η περιοχή των Εξαρχείων, όπου συνηθίζουν να δρουν οι κουκουλοφόροι μετά το τέλος της μεγάλης πορείας και να πραγματοποιούν καταδρομικές επιθέσεις εναντίον αστυνομικών δυνάμεων.

Η ΕΛ.ΑΣ. έχει κάνει ειδικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση όσων ανεβαίνουν σε ταράτσες πολυκατοικιών στα Εξάρχεια όπου κρύβουν «πολεμοφόδια», ενώ πετούν από εκεί διάφορα αντικείμενα με στόχο αστυνομικούς.

Τα δύο drones και το ελικόπτερο θα μεταδίδουν συνεχώς εικόνες στο Κέντρο Επιχειρήσεων, προκειμένου να έχει πλήρη εικόνα η αστυνομία και να αντιδράσει ανάλογα. Σημειώνεται ότι στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων θα βρίσκονται και αστυνομικοί με πολιτικά.

Παράλληλα, θα υπάρχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έξω από κυβερνητικά κτήρια, πρεσβείες, πανεπιστημιακά ιδρύματα και ειδικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) όπου σημειώθηκαν επεισόδια τις προηγούμενες ημέρες. Υπενθυμίζεται ότι έπειτα από ειδική αστυνομική επιχείρηση σε εσωτερικούς χώρους της ΑΣΟΕΕ βρέθηκαν κράνη, κοντάρια, κουκούλες και διάφορα άλλα είδη. Η ΕΛ.ΑΣ. εκτιμά ότι οι χώροι αυτοί αποτελούσαν το ορμητήριο για επιθέσεις κατά αστυνομικών δυνάμεων. Η διαφορά φέτος, με την κατάργηση του ασύλου, είναι ότι η αστυνομία θα μπορεί να επιχειρήσει και μέσα σε πανεπιστημιακούς χώρους.

4954003

Επίσης, για πρώτη φορά θα είναι στους δρόμους και η νεοσύστατη Ομάδα «Δράση» που αντικατέστησε την «ΔΕΛΤΑ». Πενήντα αστυνομικοί, σε πέντε ομάδες των δέκα, που θα επιβαίνουν σε δίκυκλα, θα κινούνται διαρκώς σε όλους τους χώρους του κέντρου της Αθήνας και ειδικότερα στα Εξάρχεια, ενώ θα υποστηρίζουν τις ενέργειες των ΜΑΤ.

Σημειώνεται ότι η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ έχει δώσει εντολές στου αστυνομικούς που θα πραγματοποιούν περιπολίες να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας, γιατί υπάρχει φόβος για επιθέσεις εναντίον τους.

4953985

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Λόγω των εορτασμών θα υπάρξουν και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με αναπροσαρμογές δρομολογίων λεωφορείων και τρόλεϊ ανάλογα με τις εκάστοτε κυκλοφοριακές συνθήκες.

Τα μέτρα και όσον αφορά την Τροχαία θα κορυφωθούν από τις 12 το μεσημέρι της Κυριακής, ημέρα της πορείας προς την πρεσβεία των ΗΠΑ, ενώ θα επεκταθούν στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου στους οδικούς άξονες της Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, Λεωφόρου Αλεξάνδρας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ