Καιρός

Ποιος ήταν ο Γηρυόνης από τον οποίο πήρε το όνομα του η κακοκαιρία που θα χτυπήσει την Ελλάδα

Ο γίγαντας που κατοικούσε στα πέρατα του Ωκεανού

Νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να «χτυπήσει» ολόκληρη τη χώρα από το βράδυ της Κυριακής, με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών να του δίνει το όνομα Γηρυόνης.

Ο Γηρυόνης, λοιπόν, όπως «βαφτίστηκε» το νέο, έντονο κύμα κακοκαιρίας από το meteo, αναμένεται να «χτυπήσει» από το βράδυ της Κυριακής και από τα δυτικά, επηρεάζοντας ολόκληρη τη χώρα.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες και οι πολύ θυελλώδεις νοτιοανατολικοί άνεμοι.

Στην ελληνική μυθολογία ο Γηρυόνης, όνομα το οποίο προκύπτει από το αρχαίο ρήμα γηρύω, που σημαίνει φωνάζω, σκούζω, ήταν ένας τρισώματος ή τρικέφαλος γίγαντας, γιος του Χρυσάωρα ή του θεού Ποσειδώνα και της Καλλιρρόης, κόρης του Ωκεανού.

Και στις δύο εκδοχές, πάντως, είναι εγγονός της Μέδουσας Γοργώς. Είναι επίσης γνωστός με τα ονόματα Γηρυονέας, Γηρυονεύς και Γηρυών.

Αυτός ο γίγαντας, που ταυτοποιείται μερικές φορές ως χθόνιος δαίμονας του θανάτου, κατοικούσε στη νήσο Ερύθεια, στην ομιχλώδη Δύση, στα πέρατα του Ωκεανού και είχε κοπάδια βοδιών, που τα έβοσκε ο Ευρυτίων και ο δικέφαλος σκύλος Όρθρος ή Όρθος, κοντά στο σημείο όπου και ο Μενοίτιος έβοσκε τα κοπάδια του Άδη. Με διαταγή του Ευρυσθέα, ο Ηρακλής ήρθε στην Ερύθεια, για να πάρει τα βόδια του Γηρυόνη στον ομώνυμο άθλο του, τον δέκατο κατά σειρά. Ο Ηρακλής σκότωσε, τελικά, τότε τον Γηρυόνη, μετά τη μάχη τους κοντά στον ποταμό Ανθεμούντα.

Το όνομά του, μάλιστα, εμφανίζεται και στη «Θεία Κωμωδία» του Δάντη, ως φτερωτό θηρίο με ουρά σκορπιού, αλλά με το πρόσωπο ενός τίμιου ανθρώπου, να κατοικεί στην πλαγιά ανάμεσα στον έβδομο και τον όγδοο κύκλο της Κολάσεως (οι κύκλοι της βίας και της απάτης αντίστοιχα).

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...