Αθλητισμός

Ποια ήταν η "τύχη" των μεγάλων ομάδων της Ανατολικής Γερμανίας;

Τι απέγιναν οι μεγάλες αθλητικές ομάδες της Ανατολικής Γερμανίας, όταν έπεσε το τείχος του Βερολίνου;

Δυναμό Βερολίνου, Δυναμό Δρέσδης και Μαγδεμβούργο είναι κάποιες από τις ομάδες που μεσουρανούσαν στο πρωτάθλημα της πάλαι ποτέ χώρας και οι περισσότερες πλέον φυτοζωούν.

Το Τείχος του Βερολίνου μπορεί να έπεσε το 1989, όμως το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας υφίστατο ως το 1991.

Τη σεζόν 1991-92 οι δύο πρώτες ομάδες του τελευταίου πρωταθλήματος, Χάνσα Ρόστοκ και Δυναμό Δρέσδης ενσωματώθηκαν στην Bundesliga, ενώ οι ομάδες που τερμάτισαν από την 3η έως την 6η θέση, πήγαν στην Zweiteliga (Β’ κατηγορία).

Οι σύλλογοι από την 7η έως τη 12η θέση έπαιξαν αγώνες πλέι οφ σε δύο γκρουπ μαζί με τις δύο πρωταθλήτριες της 2ης κατηγορίας της Oberliga (Γ’ κατηγορία) και οι πρώτες των δύο γκρουπ προβιβάστηκαν στην Zweiteliga.

Οι υπόλοιπες ομάδες πήγαν απευθείας στη Γ΄ κατηγορία, ανάμεσα τους και ομάδες που είχαν γράψει τη δική τους ιστορία στο ποδόσφαιρο της Ανατολικής Γερμανίας και όχι μόνο.

Δυναμό Βερολίνου

Η ομάδα της Στάζι και του προέδρου Έριχ Μίλκε, επικεφαλής της διαβόητης μυστικής υπηρεσίας, που κέρδισε δέκα σερί πρωταθλήματα μετά την ενοποίηση άλλαξε το όνομα σε FC Berlin για να ξαναγίνει Δυναμό και πλέον αποκαλείται Berliner FC Dynamo.

Λόγω οικονομικών προβλημάτων υποβιβάστηκαν στη Γ’ κατηγορία και λίγο μετά έφτασαν ως την 5η κατηγορία, ενώ πλέον συμμετέχουν στο πρωτάθλημα της Δ΄κατηγορίας.

Δυναμό Δρέσδης

Κατέκτησε 8 τίτλους στην Ανατολική Γερμανία, ούσα η δεύτερη πιο πετυχημένη ομάδα, έπαιξε στην Bundesliga μετά το 1991, αντέχοντας για τέσσερις σεζόν και τελικά υποβιβάστηκε λόγω χρεών στα ερασιτεχνικά. Αργά αλλά σταθερά από τα μέσα της περασμένης δεκαετίας ανέβηκε στην Zweiteliga στην οποία αγωνίζεται ως σήμερα.

Μαγδεμβούργο

Είναι η μοναδική ομάδα από την πρώην Ανατολική Γερμανία που κέρδισε ευρωπαϊκό τίτλο, το Κύπελλο Κυπελλούχων το 1974, ενώ είχε κατακτήσει και τρία πρωταθλήματα. Ομάδα – ασανσέρ των χαμηλών κατηγοριών μετά την ενοποίηση, πρόπερσι κέρδισε την άνοδο της στην Zweiteliga, στην οποία όμως άντεξε μόλις μια σεζόν.

Καρλ Τσάις Ιένα

Κατέκτησε τρία πρωταθλήματα Ανατολικής Γερμανίας και το 1981 έφτασε ως τον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων, όπου έχασε 2-1 από τη Δυναμό Τιφλίδας. Μετά την ενοποίηση έπαιξαν τρεις σεζόν στην Zweiteliga και πλέον αγωνίζονται στη Γ’ κατηγορία.

Χάνσα Ρόστοκ

Στα τελευταία χρόνια της Oberliga ήταν εκ των δυνατών συλλόγων, ενώ στην τελευταία σεζόν κατέκτησαν και το νταμπλ. Στην Bundesliga άντεξε μια σεζόν, επέστρεψε μετά από τρία χρόνια, όπου παρέμεινε για δέκα χρόνια, προτού κατρακυλήσει στην Γ’ κατηγορία τα τελευταία χρόνια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ