Πατριαρχεία

Πατριάρχης Μόσχας: Τα πλούσια κράτη να μην είναι δικτάτορες μιας παγκόσμιας τάξης

“Η προστασία των παραδοσιακών αξιών θα πρέπει να είναι μια από τις προτεραιότητες για τους εκπροσώπους όλων των παγκόσμιων παραδοσιακών θρησκειών”, δήλωσε ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος σήμερα Πέμπτη, κατά την έναρξη της Συνόδου Κορυφής των Θρησκευτικών ηγετών του κόσμου στο Μπακού.

"Εκπρόσωποι διαφορετικών θρησκευτικών παραδόσεων συγκεντρώθηκαν σε αυτή την αίθουσα, παρά τις αντικειμενικές διαφορές στο δόγμα, εξετάζουμε εξίσου τα ζητήματα της δημόσιας ηθικής, το κοινό μας καθήκον. Και το κοινό καθήκον είναι να μαρτυρούμε τις ηθικές κατευθυντήριες γραμμές στην ανθρώπινη ζωή.Οι θρησκευτικοί ηγέτες μπορούν και πρέπει να απευθύνονται στους πολιτικούς ηγέτες με μία και μοναδική φωνή”, είπε.

Ο Ρώσος πατριάρχης παρότρυνε να επιστήσουμε την προσοχή στο γεγονός ότι οι ισχυρές και αναπτυγμένες χώρες δεν πρέπει να εκμεταλλεύονται λιγότερο αναπτυγμένες χώρες, επιλύοντας τα γεωπολιτικά τους προβλήματα με δικά τους έξοδα.

"Ήρθε η ώρα να δηλώσουμε ρητά ότι είναι απαραίτητο να σταματήσουμε να επιλύουμε γεωπολιτικά θέματα εις βάρος αδύναμων, συμπεριλαμβανομένων αδύναμων χωρών, ήρθε η ώρα να σταματήσουμε την ανεύθυνη κατανομή των ενεργειακών πόρων, είναι καιρός να σταματήσουμε να διαιρούμε τις χώρες του κόσμου σε πρώτο, δεύτερο και τρίτο μπλοκ. Τα ανεπτυγμένα και πλούσια κράτη πρέπει να έχουν συνειδητοποιήσει την ευθύνη τους για την τύχη της ανθρωπότητας, πρέπει να είναι εγγυητές της ασφάλειας και της σταθερότητας και όχι δικτάτορες μιας παγκόσμιας τάξης ", δήλωσε ο Πατριάρχης της Μόσχας και της Ρωσίας.

Σημείωσε ότι η κυριαρχία ορισμένων κρατών έναντι άλλων, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της εξόρυξης, δεν οδήγησε σε θετικές συνέπειες. «Όπως έχει αποδείξει η πρακτική, η επιβολή από ένα κράτος του άλλου των κανόνων, των συνόρων και του πολιτισμού του δεν οδηγεί σε τίποτα καλό, η ταυτότητα και η ελευθερία των λαών είναι το κλειδί για την ασφαλή και ειρηνική συνύπαρξή τους. Για περιβάλλον, είμαστε υπεύθυνοι για τη δημιουργία του Θεού, που δημιουργήθηκε προς όφελος των ανθρώπων, το μήνυμά μας σε όλους πιστεύουμε ειλικρινά ότι θα ακουστεί ", δήλωσε ο

Η δεύτερη σύνοδος κορυφής των θρησκευτικών ηγετών του κόσμου λαμβάνει χώρα στο Μπακού στις 14-15 Νοεμβρίου.

Στην ομιλία του ο Πατριάρχης Μόσχας ανέφερε επίσης πως η προπαγάνδα του εξτρεμισμού στον σύγχρονο κόσμο είναι «επιτυχημένη» επειδή οι εξτρεμιστές εκμεταλλεύονται την απόρριψη από τους θρησκευόμενους ενός τρόπου ζωής που δεν έχει επιρροή στην εκκλησία και συνάμα χαρακτήρισε τη θρησκεία σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση του εξτρεμισμού

Ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σημείωσε επίσης ότι χρησιμοποιούνται τεράστιοι πόροι για τη διεξαγωγή πολέμων πληροφόρησης.

«Οι δυνάμεις του κακού δεν εγκατέλειψαν ποτέ τις προσπάθειες να δυσφημίσουν τους ανθρώπους που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην υπηρεσία του Θεού. Η προπαγάνδα του εξτρεμισμού είναι επιτυχής διότι εκμεταλλεύεται τη θρησκευτική απόρριψη του σύγχρονου κοσμικού παραδείγματος · είναι οδυνηρό να δούμε τις ζημιές που έχουν γίνει στη Συρία και το Ιράκ. Δυστυχώς, δεν ήταν όλοι οι μετανάστες έτοιμοι να αλληλεπιδράσουν με τον αυτόχθονα πληθυσμό των χωρών στις οποίες έφθασαν. Πολλοί δεν είχαν την στοιχειώδη κουλτούρα της θρησκευτικής ενδοεθνικής επικοινωνίας», τόνισε.

Αλιέφ: υπάρχει μια εκστρατεία κατά των θρησκευτικών αξιών στον κόσμο

Στο ίδιο συνέδριο ο οικοδεσπότης Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ δήλωσε ότι διεξάγεται εκστρατεία ενάντια στις θρησκευτικές αξίες στον κόσμο και ότι τα εγκλήματα διαπράττονται με ψευδοθρησκευτικά συνθήματα και ζήτησε επίσης να προστατευθεί η νεότερη γενιά από την ανάρμοστη προπαγάνδα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ