Μέση Ανατολή

"Παγώνουν" οι σχέσεις Ιορδανίας-Ισραήλ - Λήξη της συμφωνίας ανακοίνωσε ο Ιορδανός Βασιλιάς: "Θα πάρουμε κάθε εκατοστό των εδαφών μας"

Ένταση επικρατεί ξανά στη Μέση Ανατολή, καθώς όπως φαίνεται γίνεται το πρώτο βήμα λήξης της ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Ιορδανίας, με τη δεύτερη να ανακοινώνει την επανάκτηση "κάθε εκατοστού" των εδαφών της.

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας ανακοίνωσε την Κυριακή "πλήρη κυριαρχία" πάνω σε δύο κομμάτια γης που ελέγχονται από το Ισραήλ, καταλήγοντας στο τέλος μιας 25ετούς ρύθμισης που περιγράφεται στην ειρηνευτική συμφωνία των χωρών.

Ο βασιλιάς Αμπντουλάχ Β 'δήλωσε σε μια ομιλία την Κυριακή ότι η Ιορδανία θα τερματίσει την «προσάρτηση των δύο περιοχών, Ghumar και Al-Baqoura, στη συνθήκη ειρήνης και θα επιβάλει πλήρη κυριαρχία σε κάθε εκατοστό τους».

Το Ισραήλ, το οποίο έχει ελέγξει τα εδάφη για πάνω από 70 χρόνια, είχε τη δυνατότητα να ελέγχει τις περιοχές βάσει της ειρηνευτικής συμφωνίας του 1994. Μια από τις περιοχές, ένας τουριστικός προορισμός στο βόρειο Ισραήλ, είναι γνωστή στα εβραϊκά ως "νησί της ειρήνης".

Αλλά με τις διμερείς σχέσεις να ψυχραίνονται, ο Βασιλιάς Αμπντουλάχ ανακοίνωσε στα τέλη του περασμένου έτους ότι θα τερματίσει τη συμφωνία.

https://twitter.com/AmichaiStein1/status/1193490335038672903

Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί ένα νέο πλήγμα στις σχέσεις των δύο χωρών που εξελίχθηκαν με μεγάλη αισιοδοξία αλλά στην πορεία επιδεινώθηκαν.

Ακολουθώντας μια ιστορική προσωρινή ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων ένα χρόνο νωρίτερα, ο τότε πρωθυπουργός του Ισραήλ, Γιτζάκ Ράμπιν και ο τελευταίος βασιλιάς Χουσεΐν της Ιορδανίας, υπέγραψαν συμφωνία ειρήνης στις 26 Οκτωβρίου 1994, παρουσία του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον και οι τρεις ηγέτες υποσχέθηκαν ζεστές σχέσεις και ένα καλύτερο μέλλον. Ήταν η δεύτερη ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και αραβικής χώρας, μετά την Αίγυπτο.

Η συμφωνία παραμένει ζωτικό στρατηγικό πλεονέκτημα και για τις δύο χώρες, οι οποίες διατηρούν στενή συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και κοινά οικονομικά σχέδια. Ωστόσο, με μικρή πρόοδο προς το παλαιστινιακό κράτος, η στενή επαφή δεν έχει υποχωρήσει στον μέσο πολίτη - ειδικά στην Ιορδανία, όπου οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν παλαιστινιακές ρίζες. Οι ισραηλινές πολιτικές στην ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου η Ιορδανία έχει δικαιώματα σε μουσουλμανικούς ιερούς τόπους, έχουν επίσης προκαλέσει εντάσεις.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ