Εκκλησία

Πάπας στην Ταϊλάνδη: Οι Καθολικοί και οι Βουδιστές μπορούν να ζήσουν ως "καλοί γείτονες"!

Του Μανώλη Κείου

Την πρώτη του ημέρα στην Ταϊλάνδη, ο Πάπας Φραγκίσκος συναντήθηκε με τον Ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη των Βουδιστών και επιβεβαίωσε τη δέσμευση των Ρωμαιοκαθολικών να ανοίξουν διάλογο στην υπηρεσία της ειρήνης.

Η συνάντηση έγινε σήμερα το πρωί στο ναό Wat Ratchabophit Sathit Maha Simaram στην Μπανγκόκ.

Στην ομιλία του προς τον Πάπα, ο Βουδιστικής ηγέτης Ariyavongsagatanana IX υπενθύμισε την ιστορική επίσκεψη του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β 'στον προκάτοχό του πριν από 35 χρόνια, μια συνάντηση στην οποία ήταν παρών.  Μίλησε για «βαθιά και διαρκή φιλία» μέσα σε ένα αληθινό πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης και ισότιμης συνεργασίας.

Στην ομιλία του προς τον Βουδιστή πνευματικό ηγέτη , ο Πάπας επιβεβαίωσε ότι η συνάντησή τους πραγματοποιήθηκε «ως μέρος του ταξιδιού εκτίμησης και αμοιβαίας αναγνώρισης που ξεκίνησαν οι προκάτοχοί μας» και δήλωσε ότι θέλει να «ακολουθήσει τα βήματά τους για να αυξήσει τον σεβασμό αλλά και τη φιλία μεταξύ των κοινοτήτων μας».

Ο ποντίφικας δήλωσε ότι αυτά τα βήματα «βοηθούν να μαρτυρήσουμε ότι η κουλτούρα της συνάντησης είναι δυνατή όχι μόνο μέσα στις κοινότητές μας αλλά και στον κόσμο μας, που είναι τόσο επιρρεπής στη δημιουργία και διάδοση συγκρούσεων και αποκλεισμού.» Περιστατικά όπως αυτό "μας υπενθυμίζουν πόσο σημαντικό είναι για τις θρησκείες να γίνουν όλο και περισσότεροι φάροι ελπίδας, ως υποκινητές και εγγυητές της αδελφοσύνης », πρόσθεσε.

Ο Πάπας Φραγκίσκος επανέλαβε την προσωπική του δέσμευση "να προωθήσει έναν ανοικτό και με σεβασμό διάλογο στην υπηρεσία της ειρήνης και της ευημερίας" του λαού της Ταϊλάνδης. Είπε ότι μέσω πολυμαθών ανταλλαγών "οι οποίες οδηγούν σε μεγαλύτερη αμοιβαία κατανόηση, καθώς και στην άσκηση της περισυλλογής, του ελέους και της διάκρισης ... μπορούμε να μεγαλώσουμε και να ζήσουμε μαζί ως καλοί γείτονες".

Τέλος ο Πάπας Φραγκίσκος ενθάρρυνε "την ανάπτυξη νέων φιλανθρωπικών έργων", από μέλη και των δύο θρησκειών. Αυτά τα προγράμματα θα πρέπει να είναι ικανά να "δημιουργούν και να πολλαπλασιάζουν πρακτικές πρωτοβουλίες για την πορεία της αδελφοσύνης, ειδικά όσον αφορά τους φτωχούς και το πολύ κακοποιημένο κοινό μας σπίτι", ανέφερε. "Με αυτόν τον τρόπο, θα συμβάλουμε στη διαμόρφωση ενός πολιτισμού συμπόνιας, αδελφοσύνης και συνάντησης", κατέληξε, και "αυτό το ταξίδι θα συνεχίσει να αποδίδει καρπούς σε αφθονία"

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ