Κόσμος

«Πάγωσαν» οι Τούρκοι: Ενοχλημένος ο Ακάρ με την κοινή άσκηση Ελλάδας-Κύπρου - «Μέδουσα» & «Blue Flag» αλλάζουν τα δεδομένα στην περιοχή

Σε σύγχυση βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες οι Τούρκοι με την έντονη ελληνικη δραστηριότητα στην Α. Μεσόγειο. 

Μόλις πριν λίγες ώρες, αεροσκάφος εγκαίρου προειδοποιήσεως της ελληνικής πολεμικής Αεροπορίας τύπου EMB-145H AEW & C (374) πραγματοποίησε αποστολή επιτήρησης πάνω από την ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα δυτικά της Κύπρου, μετά από τις νέες ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή με το πλοίο Yavuz, το οποίο φέρονταν να αποχωρούσε προς τουρκικό λιμάνι .

Παράλληλα, οι Υπουργοί άμυνας της Κύπρου, της Ελλάδας και της Αιγύπτου θα πραγματοποιήσουν τριμερή συνάντηση την Τρίτη 5 Νοεμβρίου στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν οι νέες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο (με δεδομένη την τουρκική προκλητικότητα) καθώς και τη συνεργασία των τριών χωρών σε θέματα άμυνας και ασφάλειας.

Πληροφορίες φέρουν την συνάντηση αυτή να αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία “σύσφιξης” των αμυντικών σχέσεων των τριών χωρών αλλά και του Ισραήλ, υπό το πρίσμα των εξελίξεων σε Ανατολική Μεσόγειο, Λιβύη, Λίβανο και Κύπρο.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, ο κ. Ακάρ εμφανίστηκε, επίσης, εξαιρετικά ενοχλημένος από την κοινή άσκηση Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας με την επωνυμία «Ατσάλινο βέλος», κατά τη διάρκεια της οποίας F-16 πέταξαν έως την Κύπρο.

Ο κ. Ακάρ περιέγραψε τη συγκεκριμένη άσκηση ως «βαρύ τραύμα» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η Αγκυρα, πέρα από το μπαράζ υπερπτήσεων σε ελληνικά νησιά και νησίδες, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της και μέσω επίσημου διαύλου, καθώς το «Ατσάλινο βέλος» έγινε αντιληπτό ως «πισώπλατο μαχαίρωμα» στην Τουρκία τη στιγμή που επιχειρούσε στη Βόρεια Συρία, αναφέρει η Καθημερινή.

Η καχυποψία

Η Αγκυρα παρατηρεί με ιδιαίτερη καχυποψία τη γενικότερη δραστηριοποίηση της Αθήνας σε ασκήσεις σε όλο το εύρος της Ανατολικής Μεσογείου. 

Η καχυποψία αυτή δεν αφορά τόσο διμερείς ασκήσεις της Ελλάδας όπως η διακλαδική «Μέδουσα» με την Αίγυπτο ή η πολυεθνική αεροπορική «Blue Flag» στο Ισραήλ, αλλά δραστηριότητες όπως η συνοδεία αμερικανικού Β-52 από ελληνικά F-16 σε μια διαδρομή η οποία οδήγησε βόρεια της Κύπρου, βόρεια δηλαδή του κατεχόμενου τμήματος του νησιού.

Η τουρκική ενόχληση αφορά, βεβαίως, και την ολοένα και στενότερη στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ, η οποία δεν περιορίζεται σε μεμονωμένες επιχειρήσεις, όπως η παραπάνω, αλλά επεκτείνεται, ιδιαίτερα μετά την υπογραφή της νέας συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας (MDCA).

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...