Κόσμος

Ο Πρίγκιπας Κάρολος επέστρεψε πίνακες των Πικάσο, Νταλί και Μονέ λόγω πλαστογραφίας

Τουλάχιστον τρεις πίνακες που αποδίδονταν στους Κλοντ Μονέ, Σαλβαντόρ Νταλί και Πάμπλο Πικάσο και ήταν στην κατοχή του Πρίγκιπα Καρόλου, χάρη σε συμβόλαιο δανεισμού αξίας 120 εκατομμυρίων ευρώ, αποδείχθηκε ότι ήταν πλαστοί και επεστράφησαν.

Ένα σκάνδαλο με άρωμα Τέχνης βαραίνει τον Πρίγκιπα Κάρολο, καθώς αναγκάζεται να επιστρέψει πίνακες του Πικάσο, του Νταλί και του Μονέ επειδή είναι... πλαστοί.

Όπως αναφέρει η «Daily Mail», ο πλαστογράφος Τόνι Τέτρο, ότι τουλάχιστον τρεις πίνακες ζωγραφικής που κρέμονται στον Οίκο Ντάμφρις, όπου εδρεύει το ίδρυμα του Πρίγκιπα Καρόλου, είναι πλαστοί. Ειδικότερα, πρόκειται για έργα τέχνης που αποδίδονται στον Κλοντ Μονέ, στον Πάμπλο Πικάσο και στον Σαλβαντόρ Νταλί.

Οι συγκεκριμένοι πίνακες περιήλθαν στην κατοχή του Πρίγκιπα Καρόλου ύστερα από συμφωνία δανεισμού για 17 έργα συνολικά με τον επιχειρηματία Τζέιμς Σταντ. Η αξία τους, μάλιστα, σύμφωνα με το σχετικό συμβόλαιο, ξεπερνά τα 120 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Τόνι Τέτρο, που έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση έξι μηνών, υποστήριξε ότι πούλησε τα έργα στον Τζέιμς Σταντ, έχοντας πλαστογραφήσει τουλάχιστον τα 11 από τα 17. Ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Μπορείτε να εντυπωσιάσετε τους φίλους σας με τις εικόνες μου, να διακοσμήσετε το σπίτι σας με αυτές, αλλά ποτέ δεν θα περάσουν επιτυχώς την εξέταση των ειδικών».

Τα έργα έχουν αποσυρθεί από την κοινή θέα και έχουν επιστραφεί στον Τζειμς Σταντ, ο οποίος εμμένει στη γνησιότητά τους. Το συμβόλαιο δανεισμού περιλαμβάνει τα ασφάλιστρα και την πιστοποίηση της αυθεντικότητάς τους από το Ινστιτούτο Βιλντενστάιν, στο Παρίσι.

Εκπρόσωπος του Ιδρύματος δήλωσε πως οι αποφάσεις λαμβάνονται από τον φιλανθρωπικό οργανισμό και όχι από τον ίδιο τον Πρίγκιπα Κάρολο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ