Επιστήμη

Ο αστρικός χορός των δορυφόρων του Ποσειδώνα: Κοσμικό βαλς γύρω από τον Παγωμένο Γίγαντα (βίντεο)

Οι δορυφόροι του πλανήτη Ποσειδώνα, του πιο μακρινού πλανήτη του Ηλιακού Συστήματος, η Ναϊάς και η Θάλασσα διαθέτουν παραπλήσιες τροχιές. Ωστόσο, δεν συγκρούονται χάρη σ’ έναν «σαγηνευτικό τροχιακό χορό γύρω από τον παγωμένο γίγαντα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το εργαστήριο της Αμερικανική Υπηρεσίας Διαστήματος (NASA), Jet Propulsion Laboratory (JPL), οι δύο δορυφόροι πραγματοποιούν αυτό που οι επιστήονες ονομάζουν «χορό αποφυγής» καθώς περιστρέφονται γύρω από τον πλανήτη Ποσειδώνα.

Τα δυο μικροσκοπικά φεγγάρια έρχονται πολύ κοντά το ένα στο άλλο, χωρίς ποτέ να συγκρούονται, διατηρώντας μια τέλεια τροχιά, που μοιάζει με τις κομψές κινήσεις ενός ΄τλεια συγχρονισμένου χορευτικού.

Οι δύο δορυφόροι με διάμετρο περί τα 60 χλμ, έχουν παραπλήσιες τροχιές, με τη Θάλασσα να χρειάζεται περίπου μισή ώρα περισσότερο από τη Ναϊάδα για να κάνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον Ποσειδώνα.

«Υποψιαζόμαστε ότι η Ναϊάς μπήκε στη σημερινή της τροχιά εξαιτίας σύγκρουσης με έναν άλλο από τους εσωτερικούς δορυφόρου του Ποσειδώνα», ανέφερε η Μαρίνα Μπρόζοβιτς της NASA, σε συνέντευξη Τύπου.

«Μόνο μετά από αυτό το τροχιακό της “κούνημα”, μπήκε η Ναϊάς στον τροχιακό της χορό με τη Θάλασσα», τόνισε η Μπρόζοβιτς.

Δείτε τα βίντεο:

https://youtu.be/WEsiSZtIDyI

https://youtu.be/jUvcaYFEWac

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...