Κόσμος

Μπελάδες και στην Ισπανία για την Νovartis για να μην δημοσιευτούν τα κριτήρια έγκρισης φαρμάκου της

Και την Ισπανική δικαιοσύνη απασχολεί η Novartis, σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, σχετικά με μια θεραπεία για την αντιμετώπιση της λευχαιμίας.

Η γνωστή φαρμακευτική εταιρία έχει προσφύγει στα ισπανικά δικαστήρια διότι τόσο ο οργανισμός καταναλωτών όσο και τα μέλη της καμπάνιας "Νo es Sano" (δεν είναι υγιές) ζήτησαν να μάθουν λεπτομέρειες από το Υπουργείο Υγείας για το λόγο ότι ενέκρινε θεραπεία της Novartis για τη λευχαιμία ύψους 320.000 ευρώ κατά άτομο.

Η τιμή, αν και πρόκειται για θεραπεία που για πρώτη φορά εμφανίζεται στην Ισπανία και αφορά περιπτώσεις λευχαιμίας που σχετίζονται με παιδιά και νεαρούς ενήλικες κάτω των 25 ετών, θεωρήθηκε υπερβολικά υψηλή.

Στις εξηγήσεις που έδωσε το ισπανικό υπουργείο Υγείας για την έγκριση της θεραπείας χρησιμοποίησε, σύμφωνα με ισπανικά δημοσιεύματα, γενικές πληροφορίες οι οποίες δεν κρίθηκαν ικανοποιητικές από τα μέλη της καμπάνιας.

Τo "No es Sano" προσέφυγε άμεσα στο Γενικό Συμβούλιο Διαφάνειας το οποίο έκρινε ότι το υπουργείο οφείλει να δώσει περισσότερες πληροφορίες. H Novartis απάντησε με άμεση προσφυγή στα ισπανικά δικαστήρια όπου η υπόθεση εκκρεμεί.

Η καμπάνια θα εκπροσωπηθεί με δύο οργανώσεις της στη δίκη. Η διευθύντρια μίας εξ' αυτών, η Βανέσα Λόπεθ, τόνισε χαρακτηριστικά: "Η Νοvartis προσέφυγε στα δικαστήρια θέλοντας να εξασφαλίσει τα εμπορικά της συμφέροντα και να δείξει ότι αυτά επικρατούν κόντρα στο δημόσιο συμφέρον".

Η συνέχεια θα δοθεί στις δικαστικές αίθουσες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ