Κόσμος

Μνημείο για τα θύματα τριών Γενοκτονιών: Αρμένιοι, Ασσύριοι, Μικρασιάτες, Έλληνες Πόντιοι

Στο Νεκροταφείο Κάιζερ Βίλχελμ της πόλης του Βερολίνου υπάρχει ένα σεμνό αλλά πολύ διδακτικό μνημείο για τα πάνω από τρία εκατομμύρια θύματα των Τριών Γενοκτονιών (Αρμενίων, Ασσυρίων/Χαλδαίων και Ανατολικο-Θρακών, Μικρασιατών και Ποντίων Ελλήνων).

Τα θύματα αποτελούσαν περίπου το ήμισυ του Χριστιανικού πληθυσμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, εκείνης της εποχής. Το μνημείο αναγέρθηκε εις μνήμην των θυμάτων των Τριών Γενοκτονιών την περίοδο 1912-1922 που υλοποιήθηκε από τους Νεότουρκους (Κομιτάτο Ένωσης και Πρόοδος), και από το 1919 και μετά τον Μουσταφά Κεμάλ Αττατούρκ.

Η ιστοσελίδα των υπευθύνων του μνημείου έχει ακόμη περισσότερες πληροφορίες, εικόνες και ένα σύντομο φιλμ. Ακριβώς δίπλα από το μνημείο υπάρχουν αναρτημένες πολύ μεγάλες αφίσες με ιστορικό υλικό και χάρτες.


Η φωτογραφία αυτή περιέχει ολόκληρη τη λεζάντα για τον χάρτη γεωγραφικής κατανομής των Χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Οι χάρτες μάλιστα δείχνουν πόσο εκτεταμένες ήταν αυτές οι εγκληματικές πράξεις σε όλη την Οθωμανική επικράτεια: από την Ανατολική Θράκη μέχρι τα σύνορα με το σημερινό Ιράν, συνεπώς προέκυψαν μετά από λεπτομερή κεντρικό σχεδιασμό.

Στο έδαφος μπροστά από το μνημείο υπάρχουν 68 μικρές άσπρες πλάκες με τα ονόματα των κυριότερων πόλεων (στα Αρμενικά, Αραμαϊκά, Γερμανικά/Αγγλικά και Ελληνικά) όπου κατοικούσαν τα θύματα των Τριών Γενοκτονιών.

Υπ’ όψιν ότι οι Τρεις Γενοκτονίες αναγνωρίστηκαν εδώ και κάποια χρόνια με ομόφωνο ψήφισμα από όλα τα μέλη του Γερμανικού Κοινοβουλίου, μεταξύ των οποίων και δώδεκα βουλευτές Τουρκικής καταγωγής. Είχε προηγηθεί η αναγνώριση και των τριών Γενοκτονιών από τη Διεθνή Ένωση Πανεπιστημιακών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών, το 2007:

Κεντρική εικόνα: Τρεις Γενοκτονίες, στα ελληνικά και στα αγγλικά, όπως εμφανίζονται στο σχετικό μνημείο σε νεκροταφείο του Βερολίνου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ