Εκκλησία

Μετά από δύο χιλιάδες χρόνια η φάτνη του Ιησού επιστρέφει στη Βηθλεέμ για τα Χριστούγεννα

Το Βατικανό αποφάσισε να στείλει ένα κομμάτι της Ιερής Φάτνης, στην οποία οι πιστοί πιστεύουν ότι ο Ιησούς κοιμήθηκε, πίσω στο σπίτι του στην Αγία Γη.

Κάτω από τον βωμό της Βασιλικής της Σάντα Μαρία Ματζόρε, μια από τις παλαιότερες και πιο σημαντικές εκκλησίες στη Ρώμη, είναι ένας υπόγειος θάλαμος και μια χρυσή λειψανοθήκη, στην οποία βρίσκεται η φάτνη του Ιησού - ένα από τα σημαντικότερα κειμήλια του καθολικού κόσμου.

Ο θρύλος λέει ότι στάλθηκε στη Ρώμη για φύλαξη τον έβδομο αιώνα μετά τη μουσουλμανική κατάκτηση των Αγίων Τόπων. Έκτοτε, είναι ιδιοκτησία του Βατικανού.

Αλλά τώρα, λίγο περισσότερο από 2.000 χρόνια μετά η φάτνη επιστρέφει στη Μέση Ανατολή - ή για να είμαστε ακριβέστεροι, ένα μικρό μέρος αυτής.

Όπως αποφασίστηκε από τον Πάπα Φραγκίσκο, το κομμάτι θα παραδοθεί στην Custodia Terrae Sanctae, τη φραγκισκανική αντιπροσωπεία που είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση των καθολικών τοποθεσιών στους Αγίους Τόπους. Αυτή η παπική απόφαση είναι και μια έκφραση εμπιστοσύνης στην οργάνωση και ένα σημαντικό γεγονός για τους πιστούς.

Ο Δρ Yisca Harani, ερευνητής του Χριστιανισμού, συμφώνησε ότι πρόκειται για ένα ιστορικό γεγονός. "Βλέπουμε μια αναστροφή της ιστορίας", είπε. "Πριν από χιλιάδες χρόνια, η Ρώμη ήταν απασχολημένη να συλλέγει λείψανα από την Ανατολή για να οικοδομηθεί ως εναλλακτική Ιερουσαλήμ. Τώρα, η Ρώμη είναι αρκετά ισχυρή ώστε να μπορεί να επιστρέψει λείψανα στην Ιερουσαλήμ και τη Βηθλεέμ ».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ