Κόσμος

Κ. Φίλης: Η συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν πίσω από τις κάμερες και κατά πόσο επηρεάζει την Ελλάδα

«Δεδομένων των χαρακτήρων και της ψυχοσύνθεσης των δύο ηγετών όλα είναι πιθανά να συμβούν μεταξύ τους. Από την επιστολή Τραμπ, μέχρι τη χθεσινή συνάντηση διανύθηκε απόσταση. Υπάρχει πρόθεση τουλάχιστον σε επίπεδο των δύο προέδρων, δεν είναι βέβαιο ότι αυτό αφορά την αμερικανική γραφειοκρατία, να προκύψει μια εκ νέου προσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών, παρόλο που βασικά προβλήματα παραμένουν και φαίνεται ότι χθες δεν διευθετήθηκαν», δήλωσε ο διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνος Φίλης, στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Ραντάρ», με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο.

«Εδώ και ένα, ενάμιση χρόνο υπάρχει ένα πακέτο διαπραγματεύσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι εφ’όλης της ύλης. Αφορά από το ζήτημα των S400, τα S35, τους Κούρδους στη Συρία, στον Γκιουλέν, στην ανατολική Μεσόγειο, στη θέση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ κ.λπ.», είπε.

Για το αν ο Ερντογάν έκανε πίσω για αυτό το πακέτο: «Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό που φαίνεται πραγματικά συμβαίνει στο παρασκήνιο. Υπό την έννοια ότι για παράδειγμα σε σχέση με τους S400, βλέπουμε τον Ερντογάν να επιμένει ότι θα έρθουν και ότι έχουν ήδη έρθει, αλλά έχω την αίσθηση ότι όσο εξελίσσεται αυτή τη διαπραγμάτευση και μέχρι να καταλήξει με τις ΗΠΑ, οι S400 δεν πρόκειται να ενεργοποιηθούν».

Για τη διαπραγμάτευση Ερντογάν – Πούτιν: «Σε καμία περίπτωση αυτή τη στιγμή η Τουρκία, παρά το γεγονός ότι παρουσιάζεται να κερδίζει στα περισσότερα μέτωπα, επειδή όλα αυτά είναι σε εκκρεμότητα, θα πρέπει να κάνουμε υπομονή για να δούμε πού θα κάτσει η μπίλια. Ο Τραμπ θέλει διακαώς να διατηρήσει την Τουρκία σε αμερικανική τροχιά, το ίδιο επιθυμεί και η αμερικανική γραφειοκρατία. Από την άλλη η αμερικανική γραφειοκρατία και η εκτελεστική εξουσία έχουν διαφορετική άποψη για το πώς θα το καταφέρουν αυτο».

Για το αν θα την πληρώσει η Ελλάδα και το Αιγαίο στο μεσοδιάστημα: «Κατηγορηματικά όχι. Το λέω αυτό διότι σε αυτή τη διαπραγμάτευση θα υπάρχει μέσα και Ανατολική Μεσόγειος κυρίως, δευτερευόντως Αιγαίο, αλλά θεωρώ ότι για τις ΗΠΑ, που έκαναν αυτή την κωλοτούμπα σε σχέση με τους Κούρδους και την αναδίπλωση υπέρ της Τουρκίας στη Συρία, το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια άλλης τάξεως ζητήματα και είναι άλλο το διακύβευμα».

Για το αν πρέπει η Ελλάδα να ανησυχεί για τη συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν: «Αν το δει κανείς μεσοπρόθεσμα, θα πρέπει να αναρωτηθούμε κι εμείς τα εξής δύο πράγματα. Πρώτον, αν είναι προς το συμφέρον μας η Τουρκία να παρεκλίνει συνεχώς από τη Δύση και να μην υπάρχει ένα πλαίσιο κανόνων, που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δυστυχώς και δεσμεύσεων της Τουρκίας απέναντι στη Δύση, που και επέκταση αφορά και στην Ελλάδα και δεύτερον, αν τελικά ο χρόνος λειτουργεί υπέρ μας ή σε βάρος μας. Αν καταλήξουμε ότι ο χρόνος δεν λειτουργεί υπέρ μας θα πρέπει να πάρουμε πιο δραστικές αποφάσεις».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ