Οικονομία

Καφές: Θα μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης; - Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Το ενδεχόμενο της μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον καφέ εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με στόχο τη μετακύλιση της ελάφρυνσης και στους καταναλωτές.

Τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στον καφέ εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της δέσμης φοροελαφρύνσεων που φιλοδοξεί να εφαρμόσει το Μέγαρο Μαξίμου.

Από το 2017, ο ΕΦΚ στον μη καβουρδισμένο καφέ ανέρχεται στα 2,00 ευρώ/κιλό, στον καβουρδισμένο στα 3,00 ευρώ/κιλό, στον στιγμιαίο καφέ στα 4,00 ευρώ/κιλό και στα παρασκευάσματα καφέ στα 4,00 ευρώ/κιλό.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Real News», η κυβέρνηση μελετάει – σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους των δανειστών – ένα ειδικό σχέδιο μείωσης του ΕΦΚ.

Στόχος είναι η μείωση αυτή να μετακυλίσει και στον τελικό καταναλωτή, δεδομένου ότι ο καφές είναι ένα αγαθό μαζικής και ευρείας πόλωσης.

Στα «όπλα» του οικονομικού επιτελείου συγκαταλέγεται και το επιχείρημα της φοροδιαφυγής, καθώς ο ΕΦΚ φέρεται να έχει δημιουργήσει μια ακόμη εστία φοροδιαφυγής, η οποία μάλιστα κυμαίνεται στο 10%.

Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν κατόπιν συναίνεσης εκ μέρους των θεσμών.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή διακινήθηκαν διάφορα σενάρια σχετικά με την τύχη του υπερπλεονάσματος του 2019 και του πού αυτό θα διοχετευτεί.

Μεταξύ άλλων, συγκεκριμένα, υπάρχουν εισηγήσεις, προκειμένου το άνω των 400 εκατ. ευρώ υπερπλεόνασμα – αντί μερίσματος – να χρηματοδοτήσει τη μείωση κάποια φορολογικής επιβάρυνσης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Η ΠΥΡΚΑΛ κλείνει: Χαρίζεται ο εξοπλισμός στην Ουκρανία; - Η τροπολογία του ΥΠΟΙΚ που έβαλε «φωτιά» στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα

Τα ερωτηματικά που προκύπτουν για να πάρα πολύ σοβαρό θέμα για την εθνική άμυνα της χώρας - Η ανακοίνωση του Ευάγγελου...