Κόσμος

Καταιγιστικές εξελίξεις στη Βολιβία: Φήμες για ένταλμα σύλληψης του Μοράλες- Διεψεύδει η αστυνομία


Λίγες ώρες μετά την παραίτηση του Εβο Μοράλες, η αντιπολίτευση στη Βολιβία ανέφερε πως αστυνομία και στρατός ψάχνουν τον πρόεδρο της χώρας, καθώς εκδόθηκε ένταλμα σύλληψής του!

Την είδηση δημοσίευσε ο Λουίς Φερνάντο Καμάτσο, ηγέτης οργάνωσης της αντιπολίτευσης, η οποία πρωτοστάτησε στις διαδηλώσεις εναντίον του σοσιαλιστή πολιτικού μετά τις εκλογές της 20ής Οκτωβρίου. «Επιβεβαιώθηκε! Εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης του Μοράλες! Η αστυνομία και ο στρατός τον ψάχνουν στην Τσαπαρέ», ανέφερε μέσω Twitter ο Καμάτσο.
https://twitter.com/LuisFerCamachoV/status/1193696877155356672?ref_src=twsrc%5Etfw
Επιβεβαίωσε ο Μοράλες, διέψευσε η αστυνομία!
Κάτι τέτοιο αρχικά ανέφερε και ο ίδιος ο Έβο Μοράλες, ο οποίος παραιτήθηκε από το αξίωμα του προέδρου της Βολιβίας χθες. Εκανε καταγγελία για «παράνομο» ένταλμα για τη σύλληψη του από την αστυνομία, αλλά και γιατί το σπίτι του δέχθηκε επίθεση από «βίαιες ομάδες». Ωστόσο, η αστυνομία διέψευσε την είδηση και ανέφερε πως δεν έχει εκδοθεί κανένα ένταλμα σύλληψης κατά του Μοράλες, δια στόματος του επικεφαλής της. Την ίδια ώρα, το Μεξικό έχει ήδη προσφερθεί για να του προσφέρει άσυλο σε περίπτωση που θέλει να αποφύγει τυχόν σύλληψη.


Διαδηλωτές μπήκαν στο σπίτι του Εβο Μοράλες και προκάλεσαν ζημιές / Φωτογραφία: AP

Στήριξη και από Κούβα σε Μοράλες
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Κούβας, Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, καταδίκασε το «βίαιο και άνανδρο πραξικόπημα της δεξιάς εναντίον της δημοκρατίας στη Βολιβία», μετά την παραίτηση του προέδρου Μοράλες. Ο Ντίας-Κανέλ εξέφρασε με ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter την «σθεναρή καταδίκη του πραξικοπήματος» και έκρινε ότι «όλος ο κόσμος πρέπει να κινητοποιηθεί για να υπερασπίσει τη ζωή και την ελευθερία του Έβο», προσθέτοντας την ετικέτα #EvoNoEstasSolo («Έβο, δεν είσαι μόνος»).

Κατάληψη στη πρεσβεία της Βενεζουέλας
Εν τω μεταξύ, η πρεσβεία της Βενεζουέλας στη Λα Πας καταλήφθηκε από «κουκουλοφόρους», μετά την παραίτηση από την προεδρία του Έβο Μοράλες, πιστού συμμάχου της κυβέρνησης του σοσιαλιστή προέδρου Νικολάς Μαδούρο, όπως δήλωσε η πρεσβεύτρια του Καράκας, η Κρισμπελί Γκονσάλες, στο ABI, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βολιβίας.

«Εφοδιασμένοι με δυναμίτη, κουκουλοφόροι διαδηλωτές με ασπίδες κατέλαβαν την πρεσβεία της Βενεζουέλας στη Βολιβία. Είμαστε καλά και σε ασφαλές σημείο, αλλά θέλουν να διαπράξουν σφαγή. Βοηθήστε μας να καταγγείλουμε αυτή τη βαρβαρότητα», είπε η διπλωμάτισσα στο πρακτορείο.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο καταδίκασε με «κατηγορηματικό» τρόπο το «πραξικόπημα» στη Βολιβία, μετά την παραίτηση του Μοράλες, έπειτα από τρεις εβδομάδες κινητοποιήσεων της αντιπολίτευσης και αιματηρών ταραχών στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ