Κόσμος

Η Eθνική Δεξιά επεκτείνει την κυριαρχία της - Το AfD παρουσιάζει τη νέα του ηγεσία το Σάββατο

Η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), το κόμμα της γερμανικής ακροδεξιάς, εκλέγει το Σάββατο 30 Νοεμβρίου τη νέα του ηγεσία, τη στιγμή που η ακραία πτέρυγα, ενισχυμένη από τις πρόσφατες εκλογικές επιτυχίες στην ανατολική Γερμανία, επιδιώκει να επεκτείνει την κυριαρχία της στην παράταξη.

Λίγες ημέρες πριν από το συνέδριο του Μπρούνσβικ, μόνο ο 59χρονος φυσικός και βουλευτής Γκότφριντ Κούριο, γνωστός για τους αντιμεταναστευτικούς του λόγους στην Μπούντεσταγκ, έχει επισήμως ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την προεδρία.

Εμφανίζεται όμως ως «μοναχικός λύκος» στους κόλπους αυτού του κόμματος που παντρεύει τις αντιμεταναστευτικές με τις αντιισλαμικές θέσεις, απορρίπτει με σφοδρότητα την Άνγκελα Μέρκελ και τις ελίτ και επενδύει σε έναν έντονο κλιματοσκεπτικισμό.

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι δεν θα αποκαλυφθούν παρά την τελευταία στιγμή και, αν και διάφορα ονόματα κυκλοφορούν στους διαδρόμους, το διακύβευμα θα είναι αν η ακραία πτέρυγα θα ενισχύσει ή όχι την επιρροή της.

«Αναρχική κλίκα»

Τα συνέδρια της AfD την οποία ο συμπροεδρεύων της παράταξης Αλεξάντερ Γκάουλαντ αρέσκεται να αποκαλεί «αναρχική κλίκα», έχουν ήδη επιφυλάξει εκπλήξεις εξαιτίας των έριδων που συνταράσσουν το κόμμα από την ίδρυση του εδώ και μόλις έξι χρόνια.

Ο άλλος συμπροδρεύων και ευρωβουλευτής Γεργκ Μόιτεν αναμένεται να είναι υποψήφιος για την ηγεσία. Οικονομολόγος, 58 ετών, προέρχεται από την πλούσια Βάδη-Βυρτεμβέργη και ενσαρκώνει το «μετριοπαθές» ρεύμα, το οποίο είναι παρόν στην δυτική Γερμανία, αλλά εμφανίζεται όλο και πιο περιθωριοποιημένο απέναντι στους ακραίους μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Υπό την ηγεσία του επικεφαλής του κόμματος στην Θουριγγία, του Μπγερν Χέκε, η ακραία τάση, η αποκαλούμενη «Πτέρυγα» (Der Flugel) βρίσκεται σε άνθηση, έπειτα από τρεις νίκες σε τοπικές εκλογές τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο στην ανατολική Γερμανία.

Στο Βραδεμβούργο, στην Σαξωνία και στην Θουριγγία, η AfD εξασφάλισε περισσότερο από το 20% των ψήφων για να επιβληθεί ως δεύτερη πολιτική δύναμη. Στο Βραδεμβούργο και στην Θουριγγία μάλιστα ξεπέρασε τους συντηρητικούς της Άνγκελα Μέρκελ.

Η «Πτέρυγα» επιδιώκει να επιβάλει μία ριζοσπαστικοποίηση της ταυτότητας του κόμματος θέτοντας σε αμφισβήτηση την γερμανική κουλτούρα της μεταμέλειας για τα ναζιστικά εγκλήματα, που αποτελεί τον πυρήνα της μεταπολεμικής γερμανικής ταυτότητας.

Η «Πτέρυγα» ανθεί στην πρώην κομμουνιστική ανατολική Γερμανία, όπου οι τοξικές σχέσεις ορισμένων υποψηφίων με το νεοναζιστικό κίνημα δεν πτόησαν τους ψηφοφόρους.

Υπό παρακολούθηση

Η ακραία πτέρυγα αποτελεί ωστόσο στόχο παρακολούθησης από τις γερμανικές υπηρεσίες Πληροφοριών, ενώ η ενίσχυση της θέσης της στην ακροδεξιά παράταξη έχει δυσαρεστήσει μεγάλο αριθμό υποστηρικτών στην δυτική Γερμανία.

«Οι εκλογικές επιτυχίες της φιλο-φασιστικής πτέρυγας στα κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας θα επιταχύνουν την ριζοσπαστικοποίηση της AfD», προβλέπει ο ερευνητής Matthias Quent, ειδικός σε θέματα άκρας δεξιάς, στην εφημερίδα Tagesanzeiger. «Ολο και περισσότερα μετριοπαθή μέλη της AfD εγκαταλείπουν το κόμμα».

Τελικά, η ενδεχόμενη υποψηφιότητα του βουλευτή Τίνο Χρουπάλα, ένας μπογιατζής 44 ετών, θα μπορούσε να ικανοποιήσει όλες τις πλευρές. Προερχόμενος από το Γκέρλιτς της Σαξωνίας, δεν έχει βρεθεί ποτέ στο προσκήνιο και επιδιώκει τον συγκερασμό των διαφορετικών τάσεων. Θεωρεί ότι η «Πτέρυγα» αποτελεί εγγενές τμήμα της AfD, κρατώντας παράλληλα αποστάσεις από αυτήν.

Εκτός εάν ο πατριάρχης του κόμματος Αλεξάντερ Γκάουλαντ, 78 ετών, αποφασίσει «την τελευταία στιγμή» να θέσει υποψηφιότητα. Ο ίδιος, ο οποίος συμπροεδρεύει και της κοινοβουλευτικής ομάδας διαβεβαιώνει ότι θα αποφασίσει την τελευταία στιγμή.

Τρίτη πολιτική δύναμη της Μπούντεσταγκ, πίσω από την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), με 90 βουλευτές, η AfD βρίσκεται σε στασιμότητα σε εθνικό επίπεδο, καθηλωμένη ανάμεσα στο 13% και το 15% της πρόθεσης ψήφου.

Αφού ξεκίνησε ως αντι-ευρώ κόμμα, η Εναλλακτική για την Γερμανία εξελίχθηκε σε αντι-μεταναστευτικό, αντι-Μέρκελ κόμμα επενδύοντας στην δυσαρέσκεια που προκάλεσε η πολιτική των ανοικτών θυρών της καγκελαρίου την περίοδο 2015-2016 στην κορύφωση της μεταναστευτικής κρίσης.

Διαδηλώσεις κατά της AfD προγραμματίζονται το Σάββατο στο Μπρούνσβικ, ενώ η αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen, η οποία έχει δώσει το όνομά της, βάσει διαφημιστικού συμβολαίου, στον χώρο όπου θα διεξαχθεί το συνέδριο, ζήτησε να αφαιρεθεί το logo της κατά την διάρκεια των εργασιών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...