Κόσμος

Η “ανεξαρτησία” στην Λατινική Αμερική κάτω από τις φτερούγες του Αμερικανικού αετού

Του Μάνου Χατζηγιάννη

“Να αναλάβεις τον έλεγχο του πεπρωμένου σου, γιατί αλλιώς κάποιος άλλος θα τον αναλάβει” έλεγε ο γνωστός Αμερικανός manager, Jack Welch.

Το τελευταίο παράδειγμα της Βολιβίας αποδεικνύει ότι η Λατινική Αμερική δεν μπορεί να εξέλθει από την Αμερικανική Αυτοκρατορία, και με τον έναν ή τον άλλον τρόπο αρέσκεται ή εκβιάζεται να υπομένει την...θαλπωρή κάτω από τις φτερούγες του αμερικανικού αετού!

Η Jeanine Anez, προερχόμενη από την ισπανική ελίτ της Βολιβίας,δηλώθηκε ως πρόεδρος της Βολιβίας. Είναι ένα κομμάτι της συμμαχίας της εγχωριας ελιτ με την Ουάσινγκτον που κατηγόρησε τον Evo Morales ότι νομιμοποιεί την επανεκλογή του.

Αλλά οι Βολιβιανοί λακέδες της CIA, οι οποίοι ανάγκασαν τον Μοράλες να παραιτηθεί από την προεδρία του, δεν ασχολούνται με τις εκλογές. Δηλώνουν απλώς πρόεδρο!

Όπως έκαναν με τον Χουάν Γκουάιντο στη Βενεζουέλα, οι αντίστοιχοι καλοθελητές, ελπίζοντας πως με... “επανάσταση” του λαού θα καταργήσουν τον Maduro, τον εκλεγμένο πρόεδρο.

Ούτε η Anez ούτε ο Guaido κατήλθαν στον εκλογικό στίβο ως υποψήφιοι. Αυτοί αυτοπροσδιορίζονται ως πρόεδροι. Οι ΗΠΑ αποδέχτηκαν τους μη εκλεγμένους προέδρους ως νόμιμους κυβερνήτες. Ο Πρόεδρος Trump κήρυξε το πραξικόπημα της CIA ως αύξηση της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Οι κατευθυνόμενες γραφίδες που αποτελούν τα δυτικά "μέσα μαζικής ενημέρωσης" προσποιούνται ότι οι αυτοδημοκράτες "πρόεδροι" είναι οι πραγματικοί πρόεδροι, και αυτοί που εκλέγονται από τον λαό δεν είναι.

Κάθε λατινοαμερικανική εκλογή που δεν εκλέγει τον υποψήφιο της Ουάσινγκτον αναφέρεται από τους δυτικούς υπερασπιστές με τον όρο «αμφισβητούμενες εκλογές». Δεν έχει σημασία αν ο νικητής υποψήφιος παίρνει το 85% των ψήφων. Δεδομένου ότι είναι ο “λάθος υποψήφιος” κατά την άποψη της Ουάσινγκτον, η εκλογή του είναι αμφισβητούμενη και παράνομη.

Αλλά αμφισβητούμενη είναι η άνοδος στην εξουσία των εκλεκτών των ΗΠΑ. Οι καταγγελίες πως η Ουάσινγκτον πλήρωσε τον διεφθαρμένο βολιβιανό στρατό για να καταργήσει τον Μοράλες, τον εκλεγμένο πρόεδρο, δίνουν και παίρνουν.

Κι εδώ είναι το ζουμί.... Αυτός ήταν πάντα ο τρόπος με τον οποίο η Ουάσιγκτον κυβερνούσε σε σχεδόν ολόκληρη τη Λατινική Αμερική. Μόνο η Κούβα και η Βενεζουέλα και ίσως η Νικαράγουα έχουν αποφύγει αυτή την υποταγή στην Ουάσινγκτον. Με τις πιέσεις που ασκούνται πάνω τους, πόσο καιρό μπορούν αυτά τα τρία προοδευτικά καθεστώτα να κρατήσουν εναντίον της Ουάσινγκτον παραμένει άγνωστο.

Είναι ένα μυστήριο γιατί κάθε λατινοαμερικανική χώρα ή οποιαδήποτε χώρα που ελπίζει να είναι ανεξάρτητη (πχ Ουκρανία) θα επέτρεπε οποιαδήποτε αμερικανική παρουσία στη χώρα. Η παρουσία των ΗΠΑ σε μια χώρα της Λατινικής Αμερικής ή σε οποιαδήποτε χώρα αποκλείει οποιαδήποτε ανεξαρτησία για την κυβέρνηση της χώρας. Προφανώς η απάντηση σε αυτό το ούτως ή άλλως ρητορικό ερώτημα είναι τα χρήματα.

Δυστυχώς όπως φαίνεται οι Λατινοαμερικανοί θα προτιμούσαν τα χρήματα της Ουάσιγκτον από την ανεξαρτησία τους.

Το ζήτημα όμως της αμερικανικής παρουσίας στην Λατινική Αμερική έχει και άλλα πλοκάμια βέβαια.

Οι σημαντικές επενδύσεις της Ρωσίας στη Βολιβία θα χαθούν τώρα. Με την ισπανική ελίτ να επανέρχεται στο προσκήνιο, οι επενδύσεις της Ρωσίας θα σφετεριστούν από αμερικανικές επιχειρήσεις. Κάποιος αναρωτιέται γιατί η Ρωσία δεν έκανε περισσότερα για να προστατεύσει τον Μοράλες, τον νόμιμο Πρόεδρο. Αν ο Πούτιν είχε στείλει στο Μοράλες ένα σύνταγμα ρωσικών στρατευμάτων, ο βολιβιανός στρατός θα είχε νικηθεί, και η δημοκρατία, αντί του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, θα εξακολουθούσε να υπάρχει στη Βολιβία. Αλλά είναι εύκολα αντιληπτό τι συνέπειες θα είχε κάτι τέτοιο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Και τώρα αντί για αυτό έχουμε...προσευχές για ειρήνη και δικαιοσύνη.

Οι Χριστιανοί στη Βολιβία προσεύχονται για ειρήνη και δικαιοσύνη μετά την ιστορική παραίτηση του προέδρου Evo Morales και την τοποθέτηση της Jeanine Áñez στη θέση του.

Παρά την αβεβαιότητα, πολλοί Χριστιανοί συνεχίζουν να προσεύχονται. Στην πραγματικότητα, όλη την εβδομάδα, χιλιάδες Βολιβιανοί συγκεντρώθηκαν στο ναό του Σωτήρος Χριστού στο κέντρο της Σάντα Κρουζ για μια συνάντηση προσευχής.

Σε άλλη συνάντηση προσευχής αργά χθες το βράδυ, ο Φερνάντο Καμάτσο, Πρόεδρος της Πολιτικής Επιτροπής, παρότρυνε τους παρόντες να μην σταματήσουν να προσεύχονται.

God saves America and...Bolivia !!

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ