Κόσμος

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Σήμερα η ψήφος εμπιστοσύνης στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Την ψήφο εμπιστοσύνης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητεί σήμερα η εκλεγείσα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με σκοπό να πάρει τη σκυτάλη από τον Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου, ως η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Κομισιόν.

Χρειάστηκε μια παράταση της θητείας του Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ για έναν μήνα, λόγω των παράπλευρων απωλειών του Brexit. Ζητήθηκε η αλλαγή στους τίτλους των χαρτοφυλακίων τριών υποψηφίων Επιτρόπων, ανάμεσά τους και ο υποψήφιος αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς. Και θεωρήθηκε απαραίτητη η δέσμευση της κυρίας φον ντερ Λάιεν για τη λήψη άμεσων μέτρων για την κλιματική αλλαγή. Κι όμως, η εκλογή του επόμενου Κολεγίου των Επιτρόπων, του εκτελεστικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξακολουθεί να αποτελεί ένα σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες.

Το συμπέρασμα είναι απλό. Η ευρωπαϊκή πολιτική είναι εξαιρετικά περίπλοκη. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπήρξε επιλογή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Συγκεκριμένα την «επέβαλε» ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Μια απόφαση που δεν άρεσε καθόλου στο δεύτερο νομοθετικό όργανο της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που θεώρησε σχεδόν «ύβρη» την εκλογή στην προεδρία της Κομισιόν μιας πολιτικού η οποία ουδέποτε διεκδίκησε αυτήν τη θέση. Ωστόσο, μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν μπορεί να θεωρεί δεδομένη την πλειονοψηφία των Συντηρητικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλδημοκρατών.

Βάσει των Συνθηκών της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλείται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (συνολικά ως Κολέγιο) με απλή πλειονοψηφία. Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα για την κυρία φον ντερ Λάιεν. Η εκλεγείσα πρόεδρος της Κομίσουν και το Κολέγιο των Επιτροπών, χρειάζονται 375 ευρωβουλευτές σε σύνολο 751. Και οι μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εμφανίζονται διχασμένες, καθώς αναγκάζονται να ακολουθούν τις εσωτερικές, εθνικές εξελίξεις.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του ΕΚ, αναμένεται να ψηφίσει υπέρ της επόμενης Κομισιόν. Το ίδιο ισχύει και για τους Σοσιαλδημοκράτες αλλά με αστερίσκους. Η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν θα χρειαστεί να καταβάλει τεράστια προσπάθεια, όχι απλώς για να λάβει τις θετικές ψήφους των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών που αναμένεται να καταψηφίσουν την... συμπατριώτισσά τους, αλλά και για να προσεγγίσει τους ευρωβουλευτές των Πρασίνων, ελπίζοντας ότι οι τελευταίοι δεν θα την καταψηφίσουν αλλά θα επιλέξουν την αποχή. Άλλωστε δεν απαιτείται η πλειονοψηφία του όλου αριθμού των Ευρωβουλευτών, αλλά αρκεί η πλειονοψηφία των παρόντων.

Παρόλο που η θετική ψήφος των ευρωσκεπτικιστών της πολιτικής ομάδας των «Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών» (ECR) θεωρείτο βέβαιη, η πολιτική ομάδα με τους 62 Ευρωβουλευτές δεν κατάφερε να καταλήξει σε κοινή απόφαση και συνεπώς κάθε εθνική αντιπροσωπία θα ψηφίσει χωρίς να υφίσταται λεγόμενη «κομματική πειθαρχεία». Σίγουρη θεωρείται η ψήφος των Φιλελευθέρων Ευρωβουλευτών της πολιτικής ομάδας « Renew Europe», χωρίς ωστόσο κανείς να μπορεί να αποκλείσει πιθανές διαρροές.

Οι τρεις μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες του ΕΚ (ΕΛΚ - 182 ευρωβουλευτές , Σοσιαλδημοκράτες - 154 . Φιλελεύθεροι- 108) συγκεντρώνουν από κοινού 444 ψήφους. Χωρίς τις δύο μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες η πλειονοψηφία είναι αδύνατη. Οι 62 Ευρωβουλευτές των «Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών», αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον

Το «αγκάθι» του Brexit

Η άρνηση του Μπόρις Τζόνσον να προτείνει Επίτροπο παρόλο που η χώρα του, ύστερα από δικό του αίτημα, εξακολουθεί να αποτελεί κράτος - μέλος της ΕΕ, ενδέχεται να παραβιάζει το Δίκαιο της ΕΕ. Ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι μια Κομισιόν που θα εκπροσωπεί 28 κράτη - μέλη αλλά θα έχει 27 Επιτρόπους ενδέχεται να αντιμετωπίσει νομικά ζητήματα καθώς οποιοσδήποτε πολίτης της ΕΕ μπορεί να προσφύγει εναντίον της Κομισιόν στο Δικαστήριο της ΕΕ στο Λουξεμβούργο. Ωστόσο πηγές της ΕΕ αναφέρουν ότι η επόμενη Κομισιόν μπορεί να αναλάβει καθήκοντα την 1η Δεκεμβρίου χωρίς να υφίστανται νομικά προβλήματα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ