Κόσμος

Ερντογάν: Δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα S-400 με τους Patriot... Ας έχουμε και τα δυο

Αποκαλυπτικός ήταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τους δημοσιογράφους, στο αεροπλάνο της επιστροφής στην Τουρκία από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για τις συνομιλίες του με τον Ντόναλντ Τραμπ, αναφέροντας πως «για τα προβλήματα ανάμεσα σε Τουρκία και ΗΠΑ, υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός και ενδιαφέρον, ώστε να βρεθεί λύση, σε ειλικρινή βάση».

«Πρέπει να αναφέρω πως υπάρχουν κύκλοι γύρω από τον Τραμπ, οι οποίοι προσπαθούν σκληρά για χαλάσουν οι σχέσεις μας» συνέχισε ο Ερντογάν και συμπλήρωσε πως «ο μόνος δρόμος για να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας, είναι ο διάλογος που θα βασίζεται σε σωστή ενημέρωση».

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στο ζήτημα των οπλικών συστημάτων, σημείωνοντας πως «είπαμε ότι μπορούμε να αγοράσουμε τους Patriot. Ωστόσο, δεν μπορούμε να ανατικαταστήσουμε πλήρως τα S-400 με τους Patriot. Η πρόταση που δεχτήκαμε για να κάνουμε κάτι τέτοιο, προσβάλει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και δεν είναι σωστή. Ας έχουμε και τα δυο. Είδα πως ο Τραμπ ήταν θετικός στην προσέγγισή μας. Του υπενθύμισα πως δεν είμαστε συνεργάτες στο πρόγραμμα των F-35».

«Συζητήσαμε επίσης και για τον τρόπο με τον οποίο θα φτάσουμε στον στόχο των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε ότι αφορά τον εμπορικό όγκο, μιλήσαμε για το θέμα της τράπεζας Halkbank και συμφωνήσαμε για αμοιβαίες επενδύσεις» συμπλήρωσε.

Για το θέμα με την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, ο Ερντογάν είπε: «Έδωσα λεπτομερείς πληροφορίες στον Τραμπ και στους γερουσιαστές με τους οποίους συναντηθήκαμε, σχετικά με το ζήτημα των Αρμενίων και τα γεγονότα του 1915. Τους αναφέραμε πως η πολιτικοποίηση ιστορικών γεγονότων ήταν μεγάλο λάθος».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ