Αρχείο

Επιστήμονες εξηγούν: Γιατί "δαιμονιζόμαστε" με τα ψώνια την Black Friday

Ισραηλινοί επιστήμονες εξηγούν γιατί οι πωλήσεις της Black Friday είναι ... ζήτημα επιβίωσης και εξηγούν το "σύστημα ανταμοιβής" του εγκέφαλου.

Τι είναι η Black Friday που οδηγεί τους ανθρώπους να ψωνίζουν σαν μανιακοί υλιστές ή πεινασμένα λιοντάρια;
Η Δρ Einav Sudai του Γονιδιακού Ερευνητικού Κέντρου Gonda (Goldschmied) του Πανεπιστημίου Bar-Ilan και η καθηγήτρια Galit Shohat-Ophir της Σχολής Ζωικής Επιστήμης εξήγησε στην Jerusalem Post ότι πρόκειται για ζήτημα επιβίωσης.

Το "σύστημα ανταμοιβής" του εγκέφαλου είναι ο λόγος για τον οποίο βρίσκουμε τέτοια ευχαρίστηση στο τέλειο ζευγάρι ψηλά τακούνια με 50% έκπτωση και εξακολουθούμε να ψωνίζουμε για να βρούμε μια τσάντα που ταιριάζει και που ίσως να μην χρειαζόμαστε.

Το "ραβδί" του συστήματος, εξήγησε η Shohat-Ophir, είναι κίνητρο.

"Το κίνητρο είναι μια εσωτερική κατάσταση στον εγκέφαλο που οδηγεί τη συμπεριφορά που κατευθύνεται προς το στόχο, όπως το φαγητό όταν είμαστε πεινασμένοι ή το το να πιούμε όταν διψάμε", είπε. "Η ικανοποίηση αυτών των οδηγών είναι απαραίτητη για την άμεση επιβίωση και αναπαραγωγή. Βασικά, ο εγκέφαλος είναι ο καλύτερος μηχανισμός επιβίωσης. "

Το Motivation ελέγχει ότι αυτές οι συμπεριφορές διεξάγονται στο σωστό ποσό, στο σωστό χρόνο και στο σωστό πλαίσιο, είπε, επηρεάζοντας τόσο τη βραχυπρόθεσμη επιβίωσή μας (δεν θα πεθαίνουμε) όσο και τη μακροπρόθεσμη επιβίωση αλληλεπίδραση ή φροντίδα των απογόνων.

Μόλις επιτευχθεί ο στόχος - πχ φάγαμε επειδή ήμασταν πεινασμένοι - το "καρότο" ή το σύστημα ανταμοιβής χτυπάει και "μας δίνει ένα ευχάριστο συναίσθημα που θα μας κάνει να κάνουμε αυτή τη συμπεριφορά ξανά και ξανά".

Το σύστημα ανταμοιβής υπάρχει στα απλούστερα ζώα, ακόμη και στις μύγες, και σε πιο περίπλοκα ζώα, όπως εμείς οι άνθρωποι.
"Είμαστε σαν πεινασμένα λιοντάρια που παρατηρούν ένα πλησιάζον κοπάδι αντιλόπες: πρώτα, διακρίνουμε τη σκόνη από την κίνησή τους και το θρόισμα στην κοντινή βλάστηση, και στη συνέχεια η μυρωδιά της αντιλόπης αρχίζει να ενεργοποιεί τα κυνηγετικά μας ένστικτα"

"Υπάρχει περιορισμένος χρόνος για δράση - οι αντιλόπες είναι γρήγορες. Είναι λίγες και η ζήτηση είναι υψηλή επειδή άλλοι θηρευτές παραμονεύουν σε κάθε γωνιά. Όλα τα συστήματά μας είναι προετοιμασμένα. Είμαστε συγκεντρωμένοι και είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε δράση. Και το νευρικό μονοπάτι που προκαλεί ντοπαμίνη στον εγκέφαλό μας; Ήταν μυστικό ακόμα και πριν ξεκινήσουμε το κυνήγι.
Αυτός ο "μηχανισμός επιβίωσης είναι ακριβώς ο ίδιος μηχανισμός που μας κάνει να επιτεθούμε πρώτα σε ευκαιρίες πωλήσεων εταιρειών", δήλωσε η Sudai. "Όταν κάνουμε κλικ στο ποντίκι και κάνουμε μια αγορά, υπάρχει μια έκρηξη ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, ακόμη και πριν φτάσει η αποστολή".

Είπε ακόμη ότι στην Black Friday αισθανόμαστε "αναγκασμένοι να ξεκινήσουμε μια εκστρατεία" κυνηγιού ", οπλισμένη με πίστωση κάρτες και τα κίνητρα των καταναλωτών. "

Όταν τρώμε και πίνουμε, για παράδειγμα, αποβάλλεται και η ντοπαμίνη.

Αλλά υπάρχουν και άλλα: Οι διαφημίσεις της Black Friday προκαλούν το ενδιαφέρον μας καθώς η μέρα του shopping πλησιάζει...
"Όταν είμαστε πεινασμένοι και έρχεται μια μυρωδιά τροφίμων, είμαστε πολύ πιο ευαίσθητοι στη μυρωδιά", δήλωσε η Shohat-Ophir. "Ο εγκέφαλος συνδέει μερικές συμβουλές - μυρωδιές ή αξιοθέατα - με εμπειρίες που μας φέρνουν ανταμοιβές".
Πρόσθεσε ότι, όπως και όταν είμαστε πραγματικά πεινασμένοι, είμαστε λιγότερο διατεθειμένοι να εξασφαλίσουμε ότι τα τρόφιμα που καταναλώνουμε είναι υγιεινά, επίσης, όταν είμαστε τόσο δραστηριοποιημένοι από τα πλούσια και συναρπαστικά που προσφέρει το ξεφάντωμα αγορών ειδικά, είναι λιγότερο πιθανό να εξασφαλίσουμε ότι προσέχουμε τι αγοράζουμε.

Η Shohat-Ophir σημείωσε ότι διαφορετικοί άνθρωποι χρειάζονται διαφορετικά επίπεδα ανταμοιβής πριν φτάσουν να είναι ικανοποιημένοι. Κάποιοι μπορεί να χρειαστούν περισσότερα, γεγονός που μερικές φορές οδηγεί σε εθισμό.
Τα καλά νέα είναι ότι οι ανταμοιβές μπορούν να έρθουν σε πιο υγιείς μορφές και με χαμηλό κόστος, σημείωσε η Sudai στη θέση της, "για παράδειγμα μέσω της κοινωνικής αλληλεπίδρασης, της άσκησης και της μελέτης".
Έτσι, αντί να ψάχνετε για μαύρη Παρασκευή, συνέχισε, "σας συνιστούμε μια αγκαλιά ή ένα τρέξιμο. Η ντοπαμίνη είναι ή ίδια "

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...