Πολιτική

«Ελλάδα 2021»: Τι ετοιμάζουν Μητσοτάκης και Γιάννα Αγγελοπούλου για την επέτειο

Η συμπλήρωση 200 ετών από την ελληνική επανάσταση δίνει την ευκαιρία στη χώρα να σηματοδοτήσει ένα άλμα προς τα εμπρός, προς την ανάπτυξη, την ευημερία και την πρόοδο και να μην περιοριστεί σε κιτς δρώμενα που θα ανακυκλώνουν την εσωστρέφεια.

Αυτό είναι το σκεπτικό πίσω από την πρωτοβουλία για την δημιουργία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», οι εργασίες της οποίας θα ξεκινήσουν σήμερα, ύστερα από την επίσημη έναρξη που θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή.

«Το 2021 είναι μια ευκαιρία για τη χώρα να ξανασυστηθεί στη διεθνή κοινότητα μετά την πολυετή κρίση», όπως το έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν ανακοίνωσε την σχετική πρωτοβουλία. Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Να εδραιώσει η χώρα ένα νέο πρόσωπο προς το εξωτερικό, αφήνοντας πίσω τις δραματικές στιγμές που έζησε τα προηγούμενα χρόνια και την εικόνα ενός κράτους που χρειάζεται την συνδρομή των εταίρων του για να σταθεί στα πόδια του.

Όπως αναφέρει, χαρακτηριστικά, η νομοθετική ρύθμιση για την συγκρότηση της Επιτροπής, στόχος είναι «η δημιουργία ενιαίας εικόνας branding της χώρας και των φορέων του ελληνικού κράτους».

Μητσοτάκης: Η αφετηρία ενός δημιουργικού ρεύματος του Ελληνισμού

Επιδίωξη είναι «να προωθηθεί στο διεθνές στερέωμα με αξιοπρέπεια, αυτογνωσία και αυτοπεποίθηση η Ελλάδα του αύριο», όπως σημειώνουν τονίζουν στελέχη της κυβέρνησης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει ότι το 2021 «θα πρέπει να γίνει αφετηρία ενός νέου δημιουργικού ρεύματος του Ελληνισμού», κάτι που αναμένεται να αναφέρει και στην σημερινή ομιλία του.

Ταυτόχρονα ο Πρωθυπουργός επιθυμεί να σταλεί ένα μήνυμα ενότητας της κοινωνίας απέναντι στο διχασμό που επικράτησε το προηγούμενο διάστημα. «Το 2021 θα είναι μία χρόνια που όλοι οι Έλληνες θα γιορτάσουμε μαζί και ενωμένοι τα 200 χρόνια ελευθερίας του ελληνικού κράτους, με υπερηφάνεια για το παρελθόν μας και αυτοπεποίθηση για το μέλλον μας», σημειώνει χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στους στόχους του.

Ο ρόλος της Γιάννας Αγγελοπούλου
Σημαντικό ρόλο, ώστε να στεφθεί το εγχείρημα από επιτυχία, έχει η Γιάννα Αγγελοπούλου ως επικεφαλής της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Τα ονόματα των μελών που θα συμβάλουν στην προσπάθεια θα ανακοινώσει σήμερα ο Πρωθυπουργός, με στενούς του συνεργάτες να σημειώνουν ότι πρόκειται για μεγάλες προσωπικότητες, εγνωσμένου κύρους, από την Ελλάδα και το εξωτερικό και προέρχονται από την καλλιτεχνική, επιστημονική και ακαδημαϊκή ζωή.

Αν και κάποια ονόματα κρατούνται ως επτασφράγιστο μυστικό, σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιτροπή θα συμμετάσχει ο παγκοσμίου φήμης ιστορικός Μαρκ Μαζάουερ, επί χρόνια καθηγητής και πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και συγγραφέας βιβλίων με σημείο αναφοράς την Ελλάδα, καθώς και ο διεθνούς φήμης πολιτικός επιστήμονας Στάθης Καλύβας καθηγητής στο Γέιλ και την Οξφόρδη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στα πρόσωπα που προσέγγισε η κ. Αγγελοπούλου είναι ο πανεπιστημιακός Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, με τον πρώην βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών να έχει αποδεχθεί την πρόταση. Θετικά απάντησε στην πρόταση για συμμετοχή στην επιτροπή «Ελλάδα 2021» και ο καθηγητής κοινωνιολογίας στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (London School of Economics) Νίκος Μουζέλης.

Πότε θα αρχίσουν οι εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια
Η έναρξη των εκδηλώσεων, για τον εορτασμό 200 ετών από την ελληνική επανάσταση, θα ξεκινήσει στις 25 Μαρτίου 2021 με τα εγκαίνια της ανακαινισμένης Εθνικής Πινακοθήκης και με μια εμβληματική έκθεση αφιερωμένη στην ελληνική επανάσταση.

Εκδηλώσεις θα γίνουν σε όλη τη χώρα, στις πρωτεύουσες κάθε περιφέρειας, σε εμβληματικούς τόπους, αλλά και σε σημαντικές πόλεις του εξωτερικού και θα κορυφωθούν το καλοκαίρι του 2021 στην Αθήνα.

Η έναρξη των εργασιών της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και της συνεργασίας της με το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων θα γίνει στις 10:30, σε πανηγυρική εκδήλωση που θα διεξαχθεί στην αίθουσα Γερουσίας του ελληνικού Κοινοβουλίου, από τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν επίσης ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννα Αγγελοπούλου. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας από τον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...